Десетки отново на протест пред Съдебната палата, там ще са всяка сряда

Утре ще има протест пред полицията в Дупница, а всеки петък - и пред БНТ

OFFNews 30 септември 2020 в 21:32 2113 0

За втора поредна сряда десетки се събраха пред Съдебната палата на протест под надслов “Правосъдие без каскет”. Демонстрантите настояват за оставките на главния прокурор Иван Гешев, на Висшия съдебен съвет, както и за съдебна реформа. Протестът е организиран от инициативата “Правосъдие за всеки”.

"Датата на днешния протест тук не е случайна, защото днес ЕК даде оценка за работата на хората вътре в Съдебната палата. Те получиха “Среден 3”, заяви адвокат Петромир Кънчев. Той допълни, че "искането на оставка е нещо лесно, 60 процента от българите я искат. Но какво следва след това и защо са нужни тези оставки и промяна - това ще обясняваме всяка сряда тук, всяка сряда ще превеждаме от институционалния език какво ни казват европейските органи чрез своите директиви, доклади и прочее"

Междувременно трамвайната линия беше блокирана.

Любомир Авджийски от “Правосъдие за всеки” обяви, че утре в 18:30 часа пред РПУ Дупница ще има протест с искане за оставката на началника на полицията в града заради забавянето на разследването на изчезването на Янек Миланов и заради случая “Изамет”.

Адвокат Емил Георгиев също коментира акцентите от доклада на Европейската комисия: “ЕК пише, че ВСС не може да гарантира върховенството на закона, защото ВСС е играчка в ръцете на едно мнозинство. Комисията видя това, защото протестираме от 8 юли насам. Това е наша заслуга”.

Адв. Георгиев коментира и заключенията на ЕК във връзка с дейността на КПКОНПИ: "Докладът констатира, че няма осъдени по високите етажи на властта. КПКОНПИ е издала само 309 производства за незаконно придобито имущество, като са конфискувани 132 млн. лв, за които някой нещо да е чул? Някой да знае за този '’успех” на КПКОНПИ? Те влезли ли са в бюджета? Къде са? Велислав Величков попита предишния главен прокурор Сотир Цацаров - преди да встъпи в длъжност - дали ще оповестява къде отиват конфискуваните средства. Тогава той отговори, че КПКОНПИ не е търговско дружество, за да дължи такава информация"

От гражданското сдружение БОЕЦ съобщиха, че всеки петък в 19:30 ч. ще има протест пред сградата на БНТ. Всеки път темите ще са различни, като този петък акцентът ще са обществените медии и техният статут.

Миналата седмица представители на БОЕЦ не бяха допуснати в "Панорама" на БНТ, а от сдружението заявиха, че вече всяка седмица ще "посрещат и изпращат" гостите на предаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!