"Блокирай Орлов мост 3" - тази вечер в 19:30

Мадлен Шишманова 15 юни 2012 в 15:21 2150 0

Протест на Орлов мост, 14 юни, 2012
Протест на Орлов мост, 14 юни, 2012

За трети пореден ден днес ще се състои протест срещу промените в Закона за горите. Природозащитниците планират отново да блокират „Орлов мост“ за час и половина.

Протестът, озаглавен „Блокирай Орлов мост 3“, ще започне в 19:30 часа.

OFFNews.bg отново ще предава чрез видео стрийминг директно от Орлов мост, като ще има и своевременна информация от репортерите на мястото.

Освен пешеходците, днес ще има и много велосипедисти, които ще подкрепят каузата. Те имат среща в 19 часа на Паметника на съветската армия, след което поемат към Орлов мост. От Плиска също ще се съберат велосипедисти, които ще поемат към Орлов мост.

В страницата на природозащитниците във Facebook пише, че събитието е "протест срещу скандалните промени в Закона за горите, известни като Поправката "Цеко Минев" и наглостта на депутата Емил Димитров, известен като Емо Ротманса, който заяви: "България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас, или без вас!".

Броят на хората, заявили участие, расте с всяка изминала минута и вече наближава 3000 души, а 720 "може би" ще дойдат. „Поканени“ са над 50 000 души.

Искането на природозащитниците е президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху скандалния закон. Докато това не стане, всяка вечер ще се блокира движението на ключовото кръстовище, заканват се недоволстващите.

През изминалите два дни имаше такива протести. Първия ден се събраха близо 1000 души , а през втория бройката нарасна двойно.

12 души бяха задържани от полицията по време на протеста в сряда, а още 9 бяха задържани снощи. Протестиращите са арестувани за „неизпълнение на полицейски разпореждания по време на протеста“ и са откарани в столичното Първо полицейско отделение, съобщиха от СДВР.

При вчерашният протест са пострадали и двама полицаи, докато изпълнявали служебните си задължения.  „След сблъсък с агресивно настроени младежи един от служителите е със сериозна травма на колянната става, а другият – с множество натъртвания“, се казва в прессъобщение на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови