Асеновградчани плашат с протест заради свлачищата

OFFNews Последна промяна на 24 март 2015 в 13:54 2842 0

Снимка Красимир Трончев

Свлачище на пътя Смолян-Асеновград

Гражданите на Асеновград готвят протести заради свлачищата, заяви пред БНР кметът на общината Емил Караиванов.

"Хората очакват намесата на държавата и е нормално да протестират. Местната администрация също чака финансиране за възстановяването на пътя, свързващ Асеновград и кв. "Горни Воден“, разрушен в края на миналата година", обясни Караиванов.

Той каза още, че от ноември миналата година със средства на общината е направено необходимото за създаване на обходен път до кв. "Горни Воден“, чийто единствен път е погълнат от свлачище и така над 1500 души са останали откъснати от света.

Караиванов подчерта, че сега вече общината очаква помощ и от държавата.

"Ситуацията в държавата не е лека. Има обективни причини за забавянето, но проблемът на хората остава и се надявам на спешна намеса на държавата. Това свлачище е от началото на ноември 2014-а година. Тогава в резултат на валежите и подпочвената вода започна да се свлича земна маса и се наруши целостта на пътя, който свързва Асеновград с кв. "Горни Воден“ ", обясни кметът на общината.

Той обаче е категоричен, че изградения обходен път не е достатъчен за жителите на квартала, а освен това не е регламентиран.

"Беше необходимо просто като спешна мярка, а по възстановяването на пътя, който беше засегнат от свлачището, ние направихме процедури – геоложки проучвания. Имаме готов проект, подали сме документи в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, откъдето очакваме средства", обясни той.

Според Караиванов депутатите от различни политически сили са работили съвместно за решаването на проблема със свлачището и "още първата седмица, когато се появи свлачището депутати на Асеновград направиха съвместен апел към Междуверомствената комисия за спешни мерки и финансиране".

Той каза още, че ситуацията с активиралите се свлачища в последните седмици е овладяна и пътищата са разчистени, но трябва да се вземат мерки за предотвратяване на свлачищните процеси.

"Имаме уверение, че спешните мерки ще бъдат взети от страна на държавата", добави още той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !