Здравното министерство предлага нов вариант за изчисляване на процента инвалидност

OFFNews 18 март 2019 в 13:30 4382 0

Здравното министерство предлага нов вариант за изчисляване на трайно намалена работоспособност.

Проектът за промяна на Наредбата за медицинската експертиза е качен за обществено обсъждане. 

Според предложението когато водещото заболяване води до над 50% нетрудоспособност, а някое от съпътстващите заболявания носи поне такъв ли по-голям процент нетрудоспособност, крайната оценка да се дава на база на формула - 20% от общия сбор на процентите на съпътстващите заболявания ще се прибавя към процента на водещото заболяване.

Действащата в момента промяна на начина на изчисляване на процента инвалидност доведе до недоволство сред хората с увреждания. Тогава беше въведено правилото за крайната оценка на намалената работоспособност да се взема предвид само основното заболяване, без да се включват съпътстващи заболявания на пациентите, като те само се записват в експертното решение. Процентът инвалидност се сумира, само ако основното заболяване е над 80%, а съпътстващите - над 50%.

От министерството обясниха тогава, че промените ще доведат до по-голяма обективност на медицинската експертиза и ще опростят модела на оценяване.

Хората с увреждания обаче са категорични, че така често съпровождащите заболявания се неглижират, което води до намален процент неработоспособност и съответно загуба на инвалидни пенсии и социални права.

Промените доведоха и до протести. Въпреки това от министерството уверяваха, че според анализи няма съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предишната наредба, няма промяна и в броя на жалбите.

Половин година след въвеждането на промените обаче от ведомството са решили да предложат нова реформа. 

"Действието на тези разпоредби в продължение на половин година показва резултат, който доказва, че част от лицата, които са с повече от едно заболяване/увреждане (и не попадат в горната хипотеза с 80% или над 80%), но имат заболявания, за които е посочена отправна точка 50 и повече от 50%, и във формиране на крайната оценка не намират отражение останалите заболявания, довели до степенно повишаване на увреждането на лицето и по този начин, наличната степен на увреждане на определени категории освидетелствани лица (с едно или с повече от едно увреждане) не намира израз в обективна оценка чрез крайния процент, който се постановява с експертното решение", посочват от здравното министерство.

В доклада към промените от министерството цитират свой анализ, според който след въведената преди 6 месеца промяна 7,9% от преосвидетелстваните лица са получили по-нисък процент инвалидност заради реформата. 

Оттам цитират и анализ на Национално представените организации на и за хората с увреждания, според който при 14,5% лица, оставащи в диапазона 50 – 100%, се понижава групата инвалидност съгласно Кодекса за социално осигуряване, последствието от което е намалена степен на социална подкрепа. В него се твърди, че още 4,7% от лицата отпадат от системата на социална подкрепа поради намаляване на досегашният им процент под 50. 

От министерството все пак уточняват, че заради кратките срокове и двата анализа не оценяват възможността за подобряване на здравословното състояние на хората с увреждания. 

Въпреки това посочват, че данните говорят за необходимост от промяна на алгоритъма за оценка на намалената работоспособност, за да има максимално съответствие между оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане и обективното здравословно състояние на лицата, които страдат от повече от едно заболяване/увреждане.

Оттам дават и пример за това как ще се изчислява процента инвалидност по новия алгоритъм, ако промените бъдат приети. 

"Лице, подлежащо на освидетелстване/преосвидетелстване има няколко увреждания, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен отделен процент. Най-високият процент, съответстващ на най-тежкото увреждане е 70%. На останалите увреждания съответстват 60%, 50% и 30%. Съгласно предложената нормативна промяна, към 70% (най-високия процент) прибавяме 20% от сбора на процентите на останалите увреждания (60+50+30), което съответства на 28% и получаваме окончателната оценка, която в случая е 98%. Същото лице, оценено по настоящия ред, ще получи 70%", обясняват от МЗ.

Срокът за обществено обсъждане на проекта за промяна на наредбата за ТЕЛК е до 14 април. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови