Захариева: Нямаше как България да има различна позиция за Венецуела

OFFNews 08 февруари 2019 в 12:27 5391 1

Нямаше как България да има различна позиция за Венецуела. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева пред репортери в Народното събрание във връзка с изказването на президента Румен Радев, че позицията на България за Венецуела е "преписана".

Тя още коментира изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ООН е останала неутрална.

"По правилата генералният секретар не може да вземе една или друга позиция, когато държави в ООН има различни. Неслучайно ООН е организацията, която посредничи във всички тежки конфликти", допълни вицепремиерът.

Тя подчерта, че ситуацията е различна на ниво правителство и президент. "Например редица президенти, не само правителство изразиха мнението си по този въпрос, включително и чешкият президент, който изпрати писмо и покани Гуайдо, който не може да бъде упрекван със силни връзки в САЩ", допълни Захариева.

Вицепремиерът още отговори, че няма как позицията да е преписана, тъй като наши представители са участвали във всички работни групи и на всички нива в Брюксел. Тя допълни, че е важно да се работи заедно за репутацията на България и усилията за координация с президента трябва да продължат.

Захариева заяви, че не е редно да се води диалог чрез медиите, защото институциите имат общи отговорности по отношение на външната политика на държавата. "Може би нелошите му съветници по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в ЕС. Всяка държава има възможност да изрази мнение", допълни тя.

„Правителството счита, че е добре България да говори в един глас в международен план. Много често изпращаме позициите, които изразяваме по различни теми, предварително, така че наистина колегите от президентството не четат тези неща. Разбирам, че той като че ли вече е недоволен от това. Считам, че трябва да продължаваме", заяви още Захариева.

Захариева подчерта, че всеки има право на различно мнение, но "по Конституция външната политика се осъществява от Министерски съвет".

"Считам, че усилията за координация трябва да продължат. Ако той не желае, може да ги спрем", допълни още Захариева.

Президентът още беше заявил, че е странно и защо Министерството на външните работи не търси сътрудничество по важни въпроси, засягащи национални интереси, като подписания договор за добросъседство с Република Македония и протокола за присъединяване на западната ни съседка към НАТО.

В отговор министър Захариева уточни, че договорът е бил изпратен писмено в Президентството.

"Ако се не лъжа аз бях заедно с посланик Мирчев, по това време директор на европейската дирекция и заместник-министърът в служебния кабинет на президента Радев в Президентството при него, за да говорим точно по отношение на договора", допълни Захариева, подчертавайки, че по Конституция не са длъжни да го направят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews