ВВС се похвали с ракети от 70-те, ще се купуват нови радари за 390 млн. лв.

Георги А. Ангелов 01 октомври 2021 в 16:37 4211 0

Снимка Министерство на отбраната

По случай 60-годишнината от създаването на Първа зенитно-ракетна база от състава на Военновъздушните сили в центъра на София бяха показани различни типове зенитно-ракетни комплекси (ЗРК). Пред храм-паметника “Александър Невски” бяха изложени ЗРК С-55 “Волхов” постъпили на въоръжение в Българската армия през 1969 г, ЗРК С-300ПМУ постъпил през 1989 г, ЗРК2к12 “КУБ” приет на въоръжение в съветската ПВО през 70-те години, а у нас през 1983 г. и ЗРК С-200 “Вега” постъпил на въоръжение у нас през 1983-та.

Попитан дали ще има средства за нов зенитно-ракетен комплекс военният министър Георги Панайотов отговори, че нови ЗРК са предвидени в Програмата за развитието на Въоръжените сили 2032. „Това ще се случи, не мога да се ангажирам с година“.

Министърът на отбраната съобщи още, че следващата седмица ще внесе в Министерския съвет проект за инвестиционен разход за придобиване на трикоординатни радари с предложение за разглеждане от Народното събрание. Сделката за нови 3D радари е с таван е 390 млн. лева. По закон военните разходи над 100 млн. лева трябва да бъдат одобрени и от парламента.

Предвижда се придобиване на пет стационарни и два мобилни радара.

За да пристъпим към проект за инвестиционен разход, сме направили запитвания към фирми, но това са предварителни разговори. Точни суми ще имаме, когато започнем да водим преговори, но таванът, поставен от нас, е 390 млн. лева, обясни Панайотов.

Правителството на Бойко Борисов е обсъждало закупуването на радари от САЩ. Интерес има и от компании от Израел. Придобиването на новите радари е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.

Радиолокационните комплекси от основния компонент на системата за наблюдение на въздушното пространство вече работят с частични неизправности и са занижени основните им технически параметри, е записано в Доклада за отбраната. След като от 2009 година не са извършвани доставки на резервни части и не са извършвани ремонти.

“На армията трябват 3D радари, бронирани машини, зенитно-ракетни комплекси, кораби, подводници, отправихме запитване до “Локхийд-Мартин“ за втората група самолети F-16. Има нужда от индивидуална екипировка, радиостанции. Армията трябва да е способна да изпълнява конституционните си задължения и това трябва да се разбере и от политиците, и от българския народ“, коментира Панайотов в петък.

Министърът на отбраната Георги Панайотов оцени високо работата на военнослужещите от Първа зенитно-ракетна база от състава на Военновъздушните сили, съобщи Министерството на отбраната. Панайотов подчертал, че събитието е уникално по своя характер, защото дава възможност на гражданите да видят зенитно- ракетни комплекси, които се намират в райони, до които достъпът е силно ограничен. „Всички тези зенитно-ракетни комплекси, които виждате тук, са част от противовъздушната отбрана на страната. Те се изпитват на полигон „Шабла“ на всеки две години. Статистиката сочи, че 90% от пусковете са успешни и са поразили целите“, категоричен били Панайотов.

Междувременно в Чехия

Междувременно днес министерството на отбраната на Чехия подписа договор за закупуването на ракетни системи земя – въздух Spyder, произведени от израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems. Сделката е на стойност 627 милиона щатски долара..„Най-накрая ще сложим край на зависимостта си от съветските ЗРК 2K12 Куб от 70-те години, които не отговарят на съвременните изисквания за защита на въздушното пространство,” заяви чешкият министър на отбраната Любомир Метнар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки