ВАС отсъди в полза на "Протестна мрежа" за билбордовете на "Атака"

Последна промяна на 15 май 2014 в 12:37 16784 11

Стар и нов билборд на "Атака". Снимка: Протестна мрежа

"Протестна мрежа" спечели делото срещу ЦИК за отхвърлената жалба по повод нарушение в билбордове на телевизия "Алфа" и партия "Атака".

Върховният административен съд (ВАС) се произнесе днес по жалбата от 8 май и отмени решението на Централната избирателна комисия. Съдът връща преписката за ново разглеждане в ЦИК, при съобразяване със задължителните указания дадени в мотивите на настоящото решение.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

"Протестна мрежа" сезира ЦИК за незаконосъобразна предизборна реклама върху билбордовете на телевизия "Алфа", на които е показан номерът на партия "Атака" в бюлетината - номер 20. В същото време рекламните пана нямат задължителния по закон реквизит за предизборни агитационни материали - в случая липсва надпис, че купуването и продаването на гласове е престъпление. ЦИК от своя страна я отхвърли без да я разгледа, защото счете предоставената снимка на билборд за "недостатъчно доказателство" по сигнала. Комисията дори посочи, че не е ясно дали въпросният надпис с номер 20 е бил действително върху билборда или някой го е добавил върху снимката.

Изложените от ЦИК мотиви са бланкетни, като направените изводи са неясни и са в противоречие със събраните доказателства, посочва съдът. При произнасянето си решаващият орган напълно необосновано и неясно е посочил, че е възможно да се монтира или добави изображението на числото 20 на представения снимков материал, е записано още в съдебното решение. 

По време на делото във ВАС ПП "Атака" не е изпратила свой представител.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.05 2014 в 18:08

На 6-ти и 7-ми коментар явно са им спуснали едно и също...

15.05 2014 в 15:05

Хайде бе путьовци, вижте как ги громят другите служби...вие що спите?!
http://clubz.bg/3840-ungarski_nacionalist_se_okazva_ruski_shpionin
Унгарски националист се оказа руски шпионин
Главният прокурор на Унгария Петер Полт е изпратил официална дипломатическа нота до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, с която иска сваляне на имунитета на крайнодесниия евродепутат Бела Ковач – избран от „Йобик“ и част от независимите в Брюксел.

Унгарският всекидневник Magyar Nemzet съобщава, че искането е заради подозрения в шпионски дейности от страна на евродепутата. Службата за защита на конституцията, унгарското контраразузнаване, е внесла в прокуратурата сигнал още в началото на април срещу проруския политик.

Дейността на Ковач е привличала и преди интереса на контраразузнаването заради честите му срещи с руски дипломати и пътуванията му до Москва всеки месец, допълва унгарското издание.

От декември Бела Ковач е президент на Алианса на европейските национални движения, за който бяха публикувани информации, че се контролира от Русия, пишат медиите в Унгария.

Говорителят на прокуратурата в Будапеща е потвърдил пред медиите новината за поискания имунитет на Ковач. Разследването било за престъпления, които се наказват със затвор между 2 и 8 години.

Евродепутатът Бела Ковач и сега е кандидат и заема трето място в листата на „Йобик“. Той се изказа в подкрепа на референдума в Крим и го обяви за легитимен.

15.05 2014 в 14:35

... снимките... сигурно са се изхитрили да щракат с фотоапарат с фотолента (негатив или диапозитив), бро!... некои не дремят през цялото време...

... хахахахахахаха

15.05 2014 в 14:02

Абе как става така, че за нас, простия човек, снимка, представена в съда не се приема за доказателство, а тези от ВАС са привилигировали "протестна мрежа" и са приели снимките за доказателство?

За едни пари или просто политическо решение от страна на ВАС?

15.05 2014 в 13:31

Не знам защо още никой не е подал оплакване за лозунга на телевизията - "телевизията на истината". Според мен КЗС могат спокойно да им направят някаква глоба и за това както направиха на лидл. Наистина не искам да виждам повече тези билбордове с лицето на волен навсякъде.

15.05 2014 в 13:30

... хахахахахахахахахахаха

... яааааааааааа № 6 и № 7 как се изявиха с Оригинално мнение... даже аФтентично, бих казал... като за пеесе лефа.

... хахахахахахаха

15.05 2014 в 13:07

Ами дотук - добре! Все пак друго си е съдебната система, не е като ЦИК - всеки на някого, всички на "управляващите"...

15.05 2014 в 13:04

... ако пред прозореца ми имаше такъв билборд, щях да си подам конкретна жалба за нарушените си права и тормоз, точно за този борд...

... приемам парично обещетение... да не земат да ми пратят чуколина кончитовна да ми се извинява... това НЕ!

... хахахахахаха