Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВАС отсъди в полза на "Протестна мрежа" за билбордовете на "Атака"

ОFFNews 15 май 2014 в 12:37 24820 11

Стар и нов билборд на
Стар и нов билборд на "Атака". Снимка: Протестна мрежа

"Протестна мрежа" спечели делото срещу ЦИК за отхвърлената жалба по повод нарушение в билбордове на телевизия "Алфа" и партия "Атака".

Върховният административен съд (ВАС) се произнесе днес по жалбата от 8 май и отмени решението на Централната избирателна комисия. Съдът връща преписката за ново разглеждане в ЦИК, при съобразяване със задължителните указания дадени в мотивите на настоящото решение.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

"Протестна мрежа" сезира ЦИК за незаконосъобразна предизборна реклама върху билбордовете на телевизия "Алфа", на които е показан номерът на партия "Атака" в бюлетината - номер 20. В същото време рекламните пана нямат задължителния по закон реквизит за предизборни агитационни материали - в случая липсва надпис, че купуването и продаването на гласове е престъпление. ЦИК от своя страна я отхвърли без да я разгледа, защото счете предоставената снимка на билборд за "недостатъчно доказателство" по сигнала. Комисията дори посочи, че не е ясно дали въпросният надпис с номер 20 е бил действително върху билборда или някой го е добавил върху снимката.

Изложените от ЦИК мотиви са бланкетни, като направените изводи са неясни и са в противоречие със събраните доказателства, посочва съдът. При произнасянето си решаващият орган напълно необосновано и неясно е посочил, че е възможно да се монтира или добави изображението на числото 20 на представения снимков материал, е записано още в съдебното решение. 

По време на делото във ВАС ПП "Атака" не е изпратила свой представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews