Ваня Григорова се опита да надвика Георги Ганев с опорки за Газпром, не ѝ се получи

OFFNews 23 август 2022 в 12:25 36196 36

Стопкадър

Снимка NOVA

Реакцията на Ваня Григорова, когато Георги Ганев заявява, че в момента се води война срещу европейската цивилизация.

Икономистът и депутат в последния парламент от "Демократична България" Георги Ганев и експертът в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова се скараха в ефира на Нова телевизия за подновяването на преговорите с "Газпром".

Вчера по време на брифинг на кризисния щаб eнергийният министър Росен Христов обяви, че "очевидно трябва да се обърнем към "Газпром". По думите му подновяването на преговорите с Русия е неизбежно.

Днес Григорова, която не е енергиен експерт, усилено бранеше тезата, че България трябва да плаща за руски газ в рубли, както и че цената по дългосрочния договор с "Газпром" е най-ниската. Георги Ганев я контрира и обясни, че в момента борсовата цена на руския газ е най-висока, както и че ако България се съгласи да плаща в рубли, ще наруши европейското решение.

Относно опорката, че европейски компании го правят, той разясни, че това са частни компании, както и че в ЕС няма държава или държавна компания, която се е съгласила да плаща в руска валута. Икономистът заяви, че ако България се съгласи с "ултиматума на Кремъл", то на страната ще бъдат наложени санкции, които ще увеличат иначе ниските цени на газа по дългосрочния договор. Ганев даде пример с Унгария, която се съгласи да плаща в рубли, а днес, заради наложените такси, плаща най-скъпия газ в ЕС. Ганев прогнозира още, че ако "Газпром" ни предложи ниска цена и нов дългосрочен договор, то Русия ще поиска нещо от България:

"От 15 години сме Троянският кон на Русия. Ще се поискат неща, война е."

След това Ваня Григорова опита да прокара тезата, че за руски газ не се плаща в рубли. Това принуди Ганев да заговори с по-висок тон.

адвиквам се с Вас, за да има все пак някакъв шанс истината пред лъжата", каза той.

След това известният икономист обясни, че "Газпром" приема за успешно плащане само парите, постъпили по сметката на компанията в рубли. Той добави още, че ако превалутирането в "Газпромбанк"  отнеме повече време, на България могат да бъдат наложени неустойки за забавеното плащане.

След като не се справи с темата за газа, Григорова реши да припише на решението на правителството да не плаща в рубли за руски газ инфлацията, увеличаващите се разходи и ниските доходи. На тези твърдения Ганев реагира с усмивка и разясни, че газът няма нищо общо с тези показатели. Той призова Григорова да прочете последната статистика, според която доходите са по-високи от разходите.

В отговор на въпрос дали на вчерашното заседание са обсъждани рисковете от съгласяването с руските условия и подновяването на доставките на руски газ Григорова заяви, че нямало рискове. Тя твърди още, че няма риск по средата на зимата Русия да спре газът, но подобен сценарий вече се разигра през 2009 г.

"Единственият ни страх е това, че компанията може изобщо да не иска да преговаря с България", заяви тя.

Икономистът Георги Ганев я контрира, че това е реален риск и заплаха за отоплението през зимата:

"Единственото безрисково решение за България е никакви отношения с "Газпром". Не забравяйте контекста - води се война срещу европейската цивилизация."

След това му изказване Григорова надвика събеседника си и реши да брани решението на служебното правителство да подпише договор за един от договорените седем танкера с втечнен газ. Вчера аргументът на енергийния министър Росен Христов бе, че няма свободни слотове за разтоварването им в Ревитуса дори и след увеличението на капацитетите с 50%.  Георги Ганев отговори, че това не е вярно и твърдението е опровергано от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

"Слотове има, моментът се изтървава абсолютно нарочно от българското правителство." 

Той добави, че за тези си решения служебният кабинет се съобразява с разпореждане на Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

37

AAA

26.08 2022 в 08:19

Калинки , Ваня Свирката Е хайде стига вече са ни праеили на ненормални

2051

36

Propaganda

25.08 2022 в 05:58

Момата била синдикалистка, хахахаххахахаххаха, значи нищо, ама нищо не върши.

Тука поне двата мутрафонови ташака - еврата и пешака рубла на ден заработват.

865

35

Constanza

24.08 2022 в 22:40

Големи факти, голямо нещо!

22548

33

dolivo

24.08 2022 в 18:26

отвратителни лъжци са руските тролове

синдикатите винаги са били соц. структура или мафия

А анти европейските интереси на коментаторите отдолу е ясен - то гейове били, то краставиците им мерили

а истината е, че заради ЕС сме малко по толерантни, по хора, и по малко зверове . Освен това ядем по чиста храна (когато корупцията не прикрива) и т.н.

А гордия голотумбест селяндур разбира се че му се вижда всеки с 20-30 килограма по лек на гей.

Българския среден мъж е дебел и импотентен алкохолик

4038

32

Moirae

24.08 2022 в 12:33

Нашите синдикати са винаги в услуга на силните, вместо да е обратното. Те винаги се изваждат и се използват в подкрепа на силните, когато има напрежение в обществото.

1030

30

наивник

24.08 2022 в 11:42

Не съм казал нищо за дамата.Само попитах. А що се отнася до изказа, ако имаш предвид многоточието, преброй точките в него и при малко повече въображение ще установиш, че може би съм имал предвид "мозъка".Но иначе ми допада начинът ти на мислене на подсъзнателно ниво.

-60

29

офф бее

24.08 2022 в 11:23

Наивник, не е добре да се говори така за дама! А и все пак този изказ е запазен за феновете на боко и копейкин!

1030

28

наивник

24.08 2022 в 10:47

Криво да седим, право да съдим. По всички телевизии, радиа, семинари, летучки, тимбилдинги и пр. Ваня си говори едно и също - много думи нищо не казващи и нищо не значещи. Но пък се издигна до баш експерт в КТ Подкрепа благодарение на ...... си и сега е на всяко гърне мерудия.
PS: Да попитам, някой случайно знае ли защо са я нарекли Ваня Свирката?