В Северна Корея има само един гласоподавател за българските избори на 11 юли

Юлиуш Висожински 19 юни 2021 в 17:49 12335 0

В Северна Корея има само един потенциален гласоподавател за българските избори на 11 юли и затова в страната няма да бъде открита секция.

Това става ясно от справката на външното ни министерство до ЦИК за държавите, в които е невъзможно да има избирателни секции.

В Северна Корея също така е въведен строг ограничителен режим срещу разпространението на COVID-19, при който е напълно затворена границата, включително за всякакви пратки. В нашето посолство в Пхенян не е образувана секция и при предишните избори.

Анологична е и ситуацията в Улан Батор - Монголия: и там има само един потенциален гласоподавател.

Секции няма да има и в:

Багдад (Ирак) - заради рисковата обстановка и заради липсата на достатъчен брой регистрирали се гласоподаватели;

Дамаск (Сирия) – от 2012 г. насам в страната се води гражданска война, която все още продължава; има и постоянната заплаха от осъществяване на терористични нападения въпреки мерките, предприемани от сирийските власти; 

Рамалла (Палестина) – от началото на май обстановката по линия на сигурността в Йерусалим и Газа е крайно усложнена, като налице е започнал от 10 май и продължаващ и към момента с различен интензитет ракетен обстрел между Газа и Израел. Освен това, изключително тежка остава и ситуацията по линия на разпространението от COVID-19;

Триполи (Либия) – предвид критичното развитие в Либия през последните години българските дипломати са изтеглени от страната и в нея понастоящем няма българско дипломатическо присъствие. Функциите на дипломатическото ни представителството в Либия, както и на повечето чужди дипломатически мисии в тази страна, се осъществяват от Тунис.

Сана (Йемен) - дейността на задграничното ни представителство е временно прекратена до нормализиране на обстановката по сигурността в Република Йемен. Отделно от това, предвид крайно несигурната ситуация в страната, произвеждането на избори на територията на Йемен е практически неосъществимо.

Адис Абеба (Етиопия) - в страната към момента на изборите се очертава да има само трима български граждани, вкл. и временно управляващия посолството.

Афганистан, Кабул - Считано от 10 март 2018 г. временно е преустановено прякото дипломатическо присъствие на България в Афганистан поради нанесени сериозни материални щети на сградата на българското посолство в Кабул при мащабен терористичен акт на 31 май 2017 г.

Пакистан, Исламабад - предвид обстановката по сигурността и практически липсата на потенциални гласоподаватели, с изключение на двама дългосрочно командировани служители, в това число ръководителя на мисията и един член на семейство. Посолството разполага с информация само за един пребиваващ в страната български гражданин.

Виетнам, Ханой - минимален брой български граждани, пребиваващи понастоящем във Виетнам. Посолството има данни за едва 18 пребиваващи български граждани на територията на Виетнам, от които само четирима в столицата Ханой. Поради налагане на още по-строги в сравнение с април 2021 г. карантинни мерки практически невъзможно е гарантиране връщане в България на изборните книжа след изборите в законоустановения срок.

Индонезия, Джакарта – поради минимален брой потенциални гласоподаватели. За гласуване на произведените на 4 април 2021 г. избори заявления за гласуване са подали само 11 души. По преценка на посолството в Джакарта в изборния ден на 11 юли 2021 г. бройката им евентуално може да се увеличи максимум на 15-20 души, без да има гаранции за това. В Индонезия също така остават налице ограничения за пътуване в страната. Поради строгите гранични и карантинни мерки връщането на изборните книжа в България в законоустановения срок ще бъде затруднено и скъпоструващо.

Индия, Делхи – поради изключително тежката пандемична обстановка, довела до остра хуманитарна криза. Въведени са много строги ограничителни мерки, в т.ч. рестрикции при придвижването, които ще възпрепятстват и малкото на брой потенциални български гласоподаватели. При разкриване на секция максималният брой гласували би бил не повече от 10-12 души, в т.ч. служителите на мисията. С цел запазване живота и здравето на служителите в посолството в Делхи са въведени строги мерки за сигурност, в т.ч. временно е забранен достъпът на граждани до посолството.

Нур-Султан, Казахстан – очаква се изключително ниска избирателна активност от страна на и без това малкия брой български граждани, пребиваващи временно или живеещи постоянно в Казахстан и Киргизстан. Българската диаспора в тези страни е от повече от 100 години, като нашите сънародници и техните потомци не са придобивали българско гражданство, тъй като Казахстан не признава двойното гражданство, а в Киргизстан този въпрос не е регламентиран.

Ташкент, Узбекистан - поради малък брой избиратели (само 3 заявления за гласуване). За изборите на 11 юли се очертава присъствието само на един желаещ да гласува. През 2019 г. за изборите за членове на Европейския парламент в посолството бе открита избирателна секция, в която гласуваха 12 души, от които 4 специално командировани от България за членове на СИК.

Ватикана – традиционно във Ватикана не се образува секция поради особения статут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови