В деня на авиацията: Новите изтребители разделиха политици и пилоти

Юлиан Христов 16 октомври 2017 в 09:50 6558 0

Купуването на нов изтребител ще закъснее с още година

В деня на авиацията и празник на Военновъздушните сили темата за купуването на нови изтребители извади на повърхността нови търкания между професионалното ръководство на бойната авиация и политиците.

Бившият командир на ВВС и настоящ депутат от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана Константин Попов обяви, че процесът по придобиване на нов изтребител ще се забави с една година.

Пред БНТ той коментира решението на парламента, с което беше отменено класирането на офертите в мандата на служебното правителство, където на първо място бяха посочени шведските "Грипен", а президентът Румен Радев беше атакуван за това, че е лобирал за тях.

В бюджета за 2018 година ще има предвидени средства за закупуването на нови изтребители, заяви Попов. Връщането на процедурата за избор на боен самолет бави процеса, но според Попов това е предпазило страната ни от грешки. Според него сега министерството на отбраната трябва да доусъвършенства процесът на оценка.

"В резултат на доклада (на комисията по отбрана, който беше приет в пленарна зала, бел. ред.) процесът се връща горе-долу с една година назад за огромно съжаление. Мисля, че е важно бюджет за придобиване на нов изтребител през следващата година е планиран. Много е важно наистина Министерството на отбраната да си прегледа и доусъвършенства процеса на оценка. Ще бъдат изпратени нови оферти, тези оферти ще бъдат оценени отново и от там нататъка продължава процедурата със сключване на договори и ратифициране в Народното събрание. Грешки бяха посочени след сключването на един такъв договор. Естествено тази страна, която смята, че е ощетена, можеше да постави тези условия. Тогава щеше да бъде съвсем по-трудно да обясняваме защо сме допуснали някакви грешки по избора на този самолет", каза още Попов.

Все пак той е на мнение, че забавянето на процеса по купуване на нови изтребители не подобрява условията и пилотите и персонала във ВВС в "правят чудеса от храброст и показват изключително сериозни качества и умения“. Пред "Фокус" Попов коментира, че те работят на предела на възможностите:

"Независимо от безкрайно ограничените ресурси, аз смятам, че българските ВВС и хората, посветили живота си на военно-въздушните сили, работят изключително силно и по никакъв начин не трябва да имат чувство за малоценност. Напротив – те са се доказали в много учения и според мен струват много повече от всички онези, които са безкрайно добре осигурени, защото с изключително малкото ресурси, които имат, тези хора наистина правят чудеса от храброст и показват изключително сериозни качества и умения“, коментира Константин Попов.  

В същото време в интервю за "Фокус" началникът на Щаба на ВВС полк. Сергей Белкинов заяви, че е очаквал решението за купуване на нови изтребители да бъде взето тази година, но виждането на правителството и парламента било друго. 

„Ние очаквахме през тази година да започнат преговорите за доставката на нов тип боен самолет. За съжаление не такова разбиране проявиха правителството и в частност 44-ото НС, което върна изпълнението на проекта в един начален етап. Дали, кога и откъде ще бъде рестартиран проекта, е в прерогативите на Министерство на отбраната“, обясни полк. Белкинов.

По думите му проведената процедура по класирането на офертите е била "перфектна". "Беше съставен доклад, който да даде възможност на МС да вземе едно информирано решение по въпросите за придобиването на нов тип боен самолет. За съжаление всичко това не се случи и предстои да видим откъде ще бъде рестартиран процесът“, коментира той.

Полковникът смята, че забавянето на процеса оказва негативно влияние върху хората във ВВС. 

Купуването на нови изтребители освен, че стана повод за конфликт, се превърна и в открит лобизъм. Пред БНТ бившият командир на бойната авиация Константин Попов заяви, че най-добрият изтребител е F-35, но страната ни не може да си го позволи. "F-35 е бъдещето, изключителен самолет. Това се вижда при провеждане на учения. За съжаление е доста скъп", коментира Попов. В полза на американските изтребители се изказа и шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, в същото време бившият вече депутат Антон Тодоров намекна, че президентът е взел 5 млн., за да лобира за шведите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!