Университетите с общи специалности, създава се статут на проектни докторанти

Александра Маркарян 30 март 2022 в 13:38 2812 0

Николай Денков

Снимка БТА/Минко Чернев

Акад. Николай Денков

Парламентът одобри въвеждането на съвместно обучение на студенти от различни университети, на статут на т. нар. „проектни“ докторанти и по-строги разпоредби срещу плагиатството чрез промени в Закона за висшето образование с вносител Министерски съвет. Те бяха приети на първо четене със 145 гласа "за" при 146 гласували от общо 240 депутати.

Съвместни специалности

Два или повече университета ще могат да обучават съвместно студенти чрез създаването на съвместни мултидисциплинарни специалности. Така студентите ще могат да изучават отделните дисциплини в различни университети, които пък ще могат да използват общи ресурси и академичен капацитет за подготовката на кадри по професии, изискващи знания и умения от различни области.

Споразумения за съвместно обучение може да се сключват между университетите за специалности от нерегулираните професии (т.е. без "Право", "Медицина", "Фармация", "Дентална медицина") в професионални направления, за които всяко висше училище има акредитация, съответстваща на неговата част от обучението.

Условията за приема, периодите на обучение, разпределението на средствата за издръжка и издаването на дипломите ще се уточняват в споразумение.

Приемът ще е в рамките на утвърдените места за професионалното направление на координиращото висше училище.

Университетите ще могат да издават съвместни дипломи за завършената степен.

Споразумения за съвместно обучение ще може да се сключват само след одобрението на министъра на образованието и науката.

Проектни докторанти

Дава се възможност образователна и научна степен „доктор“ да се придобива чрез работа по научноизследователски проект. Докторантите трябва да се обучават в продължение на поне три години в редовна форма с договор между висшето училище или научната организация и ръководителя на проекта.

Ще им се плаща според извършената от тях работа и условията на договора. Сумата може да е в пъти над сегашната докторантска стипендия от 500 лв.

„Проектните“ докторанти ще се приемат след обявяване на конкурс по всяко време на годината извън утвърдените от Министерския съвет бройки за съответната година.

Плагиатство

Когато по отношение на ректор бъде установено плагиатство и/или недостоверност на представените научни данни в научни трудове, въз основа на които е придобита научна степен или е заета академична длъжност или ако ректор не освободи преподавател, при когото е установено плагиатство/недостоверност, в едномесечен срок, министърът на образованието ще има право да назначи служебен ректор.

Текстовете за проектните докторанти и плагиатството срещнаха одобрението и на БСП, и на ГЕРБ, и на ИТН. Текст, разрешаващ на министъра на актуализира всяка година Националната карта на висшето образование (в която е указано каква е териториалната и профилната структура на висшето образование у нас - т-.е. университетите, филиалите, по какви профили подготвят студенти), провокира реакция у бившия министър на образованието Красимир Вълчев. Той настоя за запазване на мораториума за разкриване на висши училища, който е в разрез с желанието на наследника му Николай Денков да обедини филиали на различни университети и така да се създаде висше училище в Северозападна България.

"Картата Ви контрастира със заявените Ви намерения за профилна оптимизация" - обърна се Вълчев към бившия си заместник с ресор "Висше образование" акад. Денков. Вълчев е категоричен, че "нямаме нужда от нови центрове на висше образование".

Акад. Денков не му отговори. Вместо това след като изслуша депутатските бележки и похвали, увери депутатите, че "промените са фокусирани, абпробирани на много места по света" и ги помоли "да не се търси несигурност по отношение на това, което искаме да постигнем. Опитваме се да наваксаме години изоставане по отношение на това, което се прави в чужбина".

За финал призова депутатите да не бавят законопроекта, като им постави двуседмичен срок, в който да се прецизират и довършат текстовете преди влизането на законопроекта в пленарна зала за второ четене.

"Ще вземем предвид всички предложения, които не променят смисъла на закона" - обеща той и обясни бързането си така: "Има няколко спешни задачи, които трябва да решим. Моля ви да не се бави законът".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews