Налагат мораториум върху откриването на нови университети

OFFNews 08 октомври 2018 в 18:24 2311 0

За мораториум върху разкриването на нови висши училища са се разбрали министърът на образованието Красимир Вълчев и Съветът на ректорите. Двете страни са единодушни, че над 50-те ВУЗ за под 7-милионна България са предостатъчно, но са спрели разговора дотук, не са го продължили в посока необходимостта от закриване или окрупняване на учебни заведения.

Министър Вълчев разказа за договореността със СР днес в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), където се включи във форума "Предизвикателствата пред държавните висши училища в България: тенденциите за развитие – година по-късно".

Налагането на мораториума ще стане с изменение в Закона за висшето образование.

"Мрежата е достигнала предела си на териториално и профилно разрастване и от по-нататъшното разрастване няма да спечели нито достъпа до висше образование, нито репутацията му", коментира министър Вълчев.

Той анонсира и някои от параметрите на бюджета за образование през 2018 г., като увери, че в системата ще има с 400 млн. лева повече. 40 млн. от тях ще бъдат насочени към висшето образование. Увеличението обаче няма да се дава "на калпак", а на база "комплексна оценка за качеството", тоест не на брой студенти, а в зависимост от оценката за учебната, научната дейност, реализацията на възпитаниците на даденото висше училище.

Ще продължи политиката за стимулиране на специалностите, в които има малко студенти, но пък се очаква недостиг на пазара на труда в бъдеще.

Най-голямата част от 400-те милиона отгоре - 330 милиона лева - са предвидени за увеличение на учителските заплати догодина. Повече ще са и парите за безплатни за децата закуски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!