Ексклузивно Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, предложи Камала Харис да заеме мястото му (обновява се)

Тренд: ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ са изравнени, но преди да излезе Магнитски

OFFNews 15 февруари 2023 в 08:27 7026 8

Избори
Електоралните нагласи.

В следващия парламент се очаква да влязат пет политически формации, шеста е около 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Това показва новото национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” по-малко от два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори.

Още преди официалното обявяване на предизборната коалиция между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” “Тренд” тества тяхно евентуално обединение. На въпрос с предварително зададени опции ГЕРБ и обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са със сходна електорална подкрепа.

ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция. Партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25,6% от гласуващите, докато обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” с 24,8% от гласуващите.

Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации и не се регистрира отлив вследствие на обединението. Засега не се отчита и бонус от него. В подредбата по-надолу не се наблюдават структурни промени в сравнение с предходните няколко месеца.

Социолозите правят уточнението, че резултатите от електоралния въпрос не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона „Магнитски", който беше публикуван на 10 февруари следобед. Едно от лицата, включени в него е емблематична фигура от ГЕРБ - бившият финансов министър Владислав Горанов.

Третото място остава за ДПС с 12,8%. “Възраждане” достига нива от 11,9% сред гласуващите. Пета е БСП с 8,9% от твърдо решените да отидат до урните на 2 април. Реални шансове за парламентарно представителство запазва “Български възход” с 4% сред гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев.

На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава “Има такъв народ”. Опцията “не подкрепям никого”, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4,8%).

Оценката за работата на правителството и президента през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад. Първият месец в годината традиционно отчита най-песимистични нагласи, най-вече поради отминалите празници, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. За президента 43% дават положителна оценка, докато 47% споделят негативна.

Половин година след встъпването в длъжност на служебния кабинет на Гълъб Донев, Тренд тества и отношението към всеки един от служебните министри. Начело на класацията с най-положителна оценка и най-висока разпознаваемост, е министър-председателят Гълъб Донев (40%). Първите пет министри с най-високо положително отношение са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство. След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%).

Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на проучването започна ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 февруари 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3767

  7

  Име на профила

  15.02 2023 в 13:54

  Така е. А може ли за разнообразие лидер, който не краде?

  145

  5

  Джендо Джедев

  15.02 2023 в 12:25

  Доливо,

  Абсолютно съм съгласен, човек не трябва да гледа елитарно на електората. То защо да гледаме Моркова, ей го Боце как им спечели сърцата с една фраза. Лошото е, че е трудно за нормален политик да слезне на такова ниско ниво като неговото. Да го мислят социолозите в партиите. Предполагам, че като начало нещата трябва да се обясняват простичко, дори по Боцевски (без разбира се, да се влиза в неговите тъпизми, "простичко" не означава "просташко").

  22553

  4

  dolivo

  15.02 2023 в 09:55

  Джендо, смени малко риториката да включи малко от по-обикновените хора, че това е което имаме

  Инак оставаме в изолация

  Ганя може да е прост, но е наш си и има енергия. Как да я канализираме? Мнооого е трудно, много съм мислил.

  Да се поучим и от Тръмп и от Костадин, как се печелят сърца.

  Няма да се отказваш!

  145

  3

  Джендо Джедев

  15.02 2023 в 09:34

  О, желаното дъно е дори и по-ниско. Ама засега електоралната реалност е такава.

  2104

  2

  Mateevk

  15.02 2023 в 09:19

  А, не съм съгласен за БСП! Дъното при тях трябва да е 3,99%. Също при ДПС и Възраждане. Не е лесно, но възможно с масово гласуване, ако се осъзнаем накъде ни дърпат и къде ще се озовем, ако не направим нещо.

  145

  1

  Джендо Джедев

  15.02 2023 в 08:44

  Нямат свършване недооценените сексуално лелки и парцуцените чичаци, за които Боце е идол. Щото е прост и те са прости, нали... Изрожденците си достигнаха максимума на възможностите, повече от 12% КРЪГЛИ умствени инвалиди даже и в България няма. Учиндолският палячо погнуси даже и орицата от първите две категории в тоя пост, та ще гледа Парламента през крив макарон. БСП привидно достигна електоралното дъно, ама това проучване е прекалено скоро след събитията от конгреса им, та има още бая мегдан надолу. За ДПС знаем, там статуквото е бетонирано. Все пак се намериха 1/4 нормални хора, които виждат в коя посока е изходът от блатото. Обнадеждаващо е, ама до там.Янев дори не заслужава коментар.
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС