Това е моето политическо завещание. Приключвам сметката с политиката: Иван Костов за новата си книга

Не съм се родил лидер. Бях експерт. Много добър финансист бях, да знаете! Щях да изживея един чудесен живот, ако не бях влязъл в политиката, но не зависеше от мен - казва бившият министър-председател на България

Александра Маркарян 27 септември 2022 в 17:33 9759 6

Иван Костов на представянето на новата си книга Политиката отвътре в Зала 3 на НДК, 26 септември 2022 г.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Костов на представянето на новата си книга Политиката отвътре в Зала 3 на НДК, 26 септември 2022 г.

„Работя върху тези текстове 20 години. В 2022 г. бяха лекции за обучение на политици; след това – политически есета; в годините на пандемията – споделяне на преживяното. Не се решавах да ги публикувам по много причини. Една изящна мисъл на Хосе Ортега-и-Гасет ме окуражи: „Когато една тема бъде поставена в непосредствена връзка с първичните движения на духа, с класическите причини на човешкото безпокойство, тя е спасена“. Политиката е точно такава тема на духа и безпокойството на живота ми. Затова се надявам с тази книга да спася това, което съм научил. Още повече, че според убежденията ми то не е мое, а е общо. Научил съм го, служейки на обществото."

Това пише министър-председателят на България в периода 1997-2001 г. Иван Костов във встъпителните думи към читателя на новата си книга „Политиката отблизо“, посветена на съпругата му Елена, „която изстрада моето участие в политиката“.

Съпругата на Иван Костов Елена.

„Реших да кажа какво аз съм видял, какво аз съм разбрал в политиката, надявайки се, че така ще стане по-живо, по-автентично. Давам си ясно сметка, че хората ценят много повече преживяното, отколкото наученото от книгите“, сподели Костов пред аудиторията, изпълнила Зала 3 на НДК снощи за представянето на "Политиката отблизо".

Пандемията от COVID-19 го спряла, „блокира ме във всяко отношение“ и било необходимо много хора да му помогнат и окуражат, за да завърши и даде за печат 20-годишния ръкопис.

„Това не е втората книга на „Свидетелства за прехода“ (първата книга на Иван Костов, бел. ред.). Това е моето политическо завещание. Аз така приключвам сметката с политиката, оставяйки това, което мисля, че трябва да оставя. Надявам се да е полезно на колкото се може повече хора.“

След излизането на първата му книга бившият премиер се колебаел дали да се заеме с писането на продължението ѝ, или да довърши отлежаващия ръкопис.

„Прецених, че само един Господ знае колко време имам. По-добре да завърша това, а за другото – ако остане време“, казва 72-годишният бивш министър-председател.

Книгата му съдържа „непрекъснат дебат“ – и с хората от посткомунистическата общност, и с различни крайни тези.

„Непрекъснато съм се опитвал да задавам въпроси, да намирам отговори и да казвам моята гледна точка с готовност да оценя и чуждата като човек, който е научен да цени обективността и чуждото мнение, за да си състави истинска представа за нещата“, казва Костов с надеждата, че книгата му ще предизвика дебат сред демократичната общност, „от която имам честта да произтичам и да съм представлявал“, както и в цялото общество.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на представянето на книгата на Иван Костов Политиката отвътре.

Кога ще се сплотим така, че да поведем другите

„Всички имат нужда от дебат в България. Само дебатите, общуването, изслушването са в състояние да запълнят тези големи пропуски, които се образуваха в българското общество“, допълва той. Но наблюденията му сочат, че „българските политици вещаят, не дискутират“, а когато застават един срещу друг, не се получава дискусия, а „надвикване“. А трябва да дебатират „с една много по-добра култура на говорене и на изслушването", която по думите му "не ни достига".

„Ние много лесно отхвърляме чуждото мнение, много рядко се вслушваме в другия и според мен заради това не сме сплотени“, констатира Костов, според когото „големият въпрос е кога ще се сплотим така, че авангардната част на демократичната общност да е в състояние да поведе другите“. А „ако тази общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми.“

Техният свят си е отишъл

„Изследвал съм в тази книга посткомунистическата общност. Много добре я познавам, защото непрекъснато съм бил срещу нея и всичките ѝ стрели са били насочени срещу мен, срещу моите колеги. Знам откъде се стреля, знам с какви мотиви се прави.

Знам ги колко силно са губещи в момента. Те губят. Исторически губят. Объркани са, затова са агресивни. Страхливи са, от всичко ги е страх. Светът им си е отишъл. Те се опитват да се връщат в сенките на това минало и няма как да го обитават. Те трябва да бъдат убедени, че пътят, по който вървим, е правилният“, каза Костов при представянето на книгата си и направи препратка към „престъпната война, която започна Путин в Украйна“:

„Това отслабва още по-силно не само тази посткомунистическа общност, а и нейният елит, който също познавам много добре, защото ми е бил истински противник и на него дължа всички неща, които е преживяло моето семейство, хората около мен, тези – в много отношения – истински издевателства. Всички тези хора губят в момента.“

Как се става лидер

„Ние трябва да съберем сили, за да поведем обществото, защото то няма лидери. Вярно е, че няма лидери“, каза Костов и посочи пътя, по който се става такъв:

„Нали Европа нямаше лидери? Нали Европа беше в непрекъснати боричкания помежду си и противоречия? Нали най-силният лидер в Европа беше Путин? Какво стана след 24 февруари (началото на войната в Украйна – бел. ред.)? Как така тия лидери, дето ги нямаше в Европа, дето бяха толкова слаби, изведнъж се оказват заедно и се оказват толкова единни и оказват толкова монолитна съпротива? Как стана това? Отдолу! Хората! Европейците! Европейската средна клас, европейската общественост натисна лидерите си да се обединят.

Разбирате каква е цялата поанта на моята книга. Мисля, че ние трябва да сме готови. Тези, които претендираме да сме демократи, гражданска общност. Ние трябва да произведем всичко това, включително и лидери.

Аз не съм се родил лидер, в никакъв случай. Аз си бях един експерт. Добър финансист, много добър бях, да знаете! Щях да изживея един чудесен живот, ако не бях влязъл в политиката. Щях да бъда на много добри места, щях да видя целия свят. Но не е там работата, нали? Не зависеше от мен.

Когато хората поискат, когато всички поискат да вървят в една посока, те си намират лидера, извеждат го, даряват го със своето доверие и той тръгва напред. Това е моята философия за лидер.

Така че да не се озърта българското общество и тази негова авангардна част, тази гражданска общност нека да направи това усилие, нека се огледа и ще намери, ще овласти с доверието си хора, които да я поведат“.

Във времето, когато всичко се забързва, тази книга е за "бавно четене". Четете я бавно - препоръча проф. Веселин Методиев, министър на образованието и науката в правителството на Костов, на аудиторията, преди на трибуната да излезе Костов.

Снимки: БГНЕС/Благой Кирилов

След представянето думата имаха хората в аудиторията за въпроси и отговори. Как протече този разговор вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1200

6

путин хуйло

28.09 2022 в 09:44

Иван Костов наистина имаше всички шансове да стане "патриарх" на българската политика. Не му се получи! За което вина има и самия той също. Би трябвало да е малко по-внимателен с изрази като "моето политическо завещание".

-5489

5

Един крадец и публика от 2сички които са намазали покрай него.

4738

4

Того

28.09 2022 в 05:30

Както винаги много точни анализи. Иван Костов записа името си редом с имената на най-големите политици на България. За разлика от Костов, банкянската Бриджит Бардо ще изтлее в политиката и от неговото управление ще остане само едно неприятно усещане в съвременниците му, а бъдещите поколения ще го забравят, защото управлението му беше толкова посредствено, че не става даже и за лош пример.

-480

2

Октим

27.09 2022 в 18:03

Цял живот съм бил човек с десни убеждения, не съм руски трол, не мога да понасям комунистите итн., НО ... на Костов мога само да кажа, че ако не беше станал политик НЯМАШЕ да изживее този хубав живот, тъй като за съжаление за хубавото се изискват средства .... А и че жена му е “изстрадала“ влизането му в политиката мога да разбера, защото по-върл комунист (железен партиен секретар на Българското Радио) от нея навремето нямаше!!!

1035

1

Niko Kolev

27.09 2022 в 17:40

Е, някои са прочели само Винету, ама и те министърпредседателстваха. Ама както каза Митрофанова, "ако не говориш лошо за Русия, ще имаш бъдеще".