Телефонни измамници се представят за майстори по саниране на жилища (видео)

OFFNews 27 януари 2015 в 13:23 4952 1

Санирането на жилищните сгради влезе в арсенала на телефонните измамници. От СДВР предупреждават, че измамниците стават все по изобретателни.

Освен за майстори, те се представят и за служители на електроразпределителните дружества, които срещу заплащане извършват проверка на надписани сметки за ток.

Все още в употреба влиза сценариите с адвокати, представляващи лица пострадали от катастрофа, разследващи полицаи, представители от БЧК, лекари, врачки. 

От полицията съветват при подобни случаи, попадналите на телефонните измамници трябва да се обадят на близките си, а ако не могат - обезателно да позвънят на тел. номер 112 и в никакъв случай да не дават никакви пари на непознати, както и да не дават лични данни - ЕГН адрес или банкови сметки. 

"СДВР отново предупреждава, когато имате възможност, по често да разговаряте с възрастните си родители и приятели за продължаващите случаи на телефонни измами, като ги посъветват да не се доверяват на непознати които се свързват с тях по телефона", съобщават от полицията. 

Столични криминалисти от Четвърто районно управление успяха да задържат поредния измамник. Той успял да заблуди 87-годишна жена дни преди Коледа. По телефона той ѝ обяснил, че е получила колет от неин близък, който е в чужбина. За да не плаща митническа такса, възрастната дама се съгласила да предаде 4 600 лева на „куриер от спедиторска фирма", който ще дойде пред дома ѝ.

Едва след като предала парите, жената разбрала, че е жертва на измама и веднага потърсила помощ в полицията. "Спедиторът" се оказал 61-годишен мъж от първомай. Той е задържан и предаден на прокуратурата. В момента той е в ареста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови