Целта на България е да се разберем сами с Македония, а не ЕС да се намесва

Българите трябва да бъдат записани в македонската конституция, настоява официална София

Георги Савчев 23 юли 2021 в 20:52 3799 0

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Преговорният процес с Република Северна Македония върви по две линии – в двустранни контакти с политическия елит на Скопие и в засилен диалог с европейските ни партньори за разясняване на българската позиция. "Най-прекият път за постигане на напредък е подписването на двустранно споразумение", заяви на брифинг днес министърът на външните работи Светлан Стоев.

С постигането на желания резултат от двете страни бихме могли да докажем, че България и Република Северна Македония могат да постигнат решение без намесата на останалите държави членки на ЕС, отбеляза Стоев.

Усилията са насочени към воденето на диалог от българска страна на всички нива – от държавния глава, министър-председателя, външния министър и експерти от МВнР.

Многократно съм подчертавал, че България е най-заинтересована Република Северна Македония да стане част от ЕС и това да стане колкото се може по-скоро, заяви министър Стоев.

"България винаги се води от позицията, че Република Северна Македония е суверенна държава с всичките й права и задължения за Съюза, в който иска да влезе", каза още той.

По думите му българската страна няма да позволи езикът на омразата да бъде реалност в отношенията със Скопие: "Към това се прибавя и доста сериозна позиция във връзка със защита правата на човека и най-вече правата на българите в Република Северна Македония. Ние се опитваме не само да защитим тези права, но търсим и възможности за това българите в Република Северна Македония да бъдат поставени наравно с останалите изброени народи в конституцията на страната".

Според Стоев това би било в интерес на покриване на Копенхагенските критерии и е един от пътищата за решаване на проблемите на българите в Република Северна Македония.

Външният ни министър препоръча правителството и МВнР да получат по-широка рамка за маневриране във воденето на преговорния процес, която сега е предопределена от Рамковата позиция на МС от 2019 г., одобрена с декларация на НС.

Светлан Стоев подчерта, че не МВнР ще променя червените линии: "Ние сме парламентарна република. Червените линии са следствие на представената от предишното правителство рамкова позиция за воденето на преговори, парламентът ги е приел".

Той изтъкна, че редовният парламент и комисията по външна политика трябва на направят анализ на договореното с Република Северна Македония, за да може този диалог да продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови