Йонко Грозев за новия МВР закон: Правителството е готово на крайни мерки да остане на власт

OFFNews 22 ноември 2013 в 11:29 9224 14

Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС
Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС

Законопроектът за МВР съдържа съществени изменения, насочени към повишаване на правомощията на министъра за ограничаване на правото на гражданите да участват в митинги и протести.

Това коментира за OFFNews адв. Йонко Грозев, секретар на Движение България на гражданите.  

По думите му в новия Закон за МВР е въведена напълно нова процедура, която позволява на министъра да забранява протести. В действащия закон това не е позволено.

"Критерият е много общо формулиран, и той е за защита на "обществения ред". Така на практика радикално се променя сега действащия правен режим, при който преценката за това дали е налице основание за забрана на една проява е на кмета на съответното населени място", коментира адв. Грозев.

Той посочва и друга съществена промяна в закона, свързана с разширяване на правото за използване на сила в такива ситуации, "като например срещу видимо малолетни деца и бременни жени, нещо което в момента е забранено".

"Подобно законодателно регламентиране на основни права, в зависимост от конкретна политическа ситуация и за постигане на конкретни политически цели е изключително тревожно. То издава ясно намерение че правителството е готово да прибегне и до крайни мерки за да се закрепи по-дълго на власт, пренебрегвайки и Конституцията и международните гаранции за основните права на гражданите", смята още Грозев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!