Борисов поиска президентът да "ревизира" думите си и намекна, че ДАНС ще провери Трайков

Юлиан Христов Последна промяна на 26 октомври 2016 в 12:50 17283 24

Борисов поиска президентът да

В няколкоминутна реч пред министрите си, премиерът Бойко Борисов поиска президентът Росен Плевнелиев да ревизира изказването си от вторник и намекна, че след президентските избори ще назначи проверка на всички приватизационни сделки на прехода, една от които е продажбата на "Булгартабак" с ресорен по това време министър Трайчо Трайков. 

Във вторник държавният глава отговори на твърденията на Борисов за това как е бил конструиран първият кабинет на ГЕРБ и заяви, че не е участвал в задкулисни договорки. Отговорът беше във връзка с твърденията на Борисов, че част от министрите в първото му правителство са били предложени от бизнесмена Иво Прокопиев.

Пред министрите си преди началото на заседанието на кабинета в сряда, Борисов подробно обясни как се прави правителство и изрази учудването си от реакцията на президента. "Коя неистина видяха, за да реагират така ужилено и да се чувстват толкова обидени?", попита той. По отношение на приватизацията на "Булгартабак" Борисов припомни, че сделката е извършена след консултация, а ресорен министър по това време е бил Трайчо Трайков. По адрес на опозиционно настроената част от Реформаторския блок Борисов каза, че бързо са забравили за сделката с царските конюшни и се закани да направи пълна ревизия на всички сделки на прехода, някои от които още не е изтекла давност. И се закани с "добро чувство":

Нека да не забравяме малко... и да се опитваме да се изкарват по-светли от папата, защото не са. Казвам го с най-добро чувство към всички.

Ето и пълното изказване на Борисов:

Искам да кажа няколко думи по изказването на президента вчера. С президента Плевнелиев и като министър, и като президент сме работили прекрасно. Нямаме нито един спор, който да не сме решили или тема, по която да не сме се разбрали. Не знам какво е гледал или какво са му предали. Аз казах една истина, която всички вие добре я знаете. При предишното правителство, съставянето, аз от главен секретар бях станал кмет, си спомняте, и от кмет – премиер. За това в развитите цивилизовани държави толкова много се държи на т.нар. системни партии. Защото една системна партия означава да е на власт, да е опозиция, когато е опозиция, да има правителство в сянка, така наречено, и прието като термин, да се знае екипът, както този път, за това правителство, се знаеше предварително кой ще е министър, зам.-министър, шеф на агенция, какво ше правиме... Тогава от кмет изведнъж трябваше да посоча 16 министри, още 50-60 зам.-министри, шефове на агенции и какво ли не още. И то след провала на тройната коалиция. Аз не знам една партия дали има толкова ресурс, толкова хора и толкова подготвени веднага да приемат този пост. Дори, поне докторите са тука, си спомням, че тогава се обърнах към Българския лекарски съюз и без да го познавам поканихме председателя на Българския лекарски съюз, Начев, професорът, си спомня, за да може максимално една общност да има представителство.

Срещнахме се със синдикатите, срещнахме се с КРИБ, тогава беше оглавяван от г-н Прокопиев, и от тогава до ден днешен ние с работодателските организации – големи, малки и средни, търговските камери, синдикатите, непрекъснато поддържаме връзка... браншовите организации.

Между другото, честит празник на всички строители днеска, на всички, които носят и това славно име Димитър, но е и ден на строителя днеска.

И тогава съм се обърнал и към КРИБ във финансово-икономическата сфера да намериме най-подходящите хора. Аз не съм казал, че това е лошо. Но това е истина. Сега гледам някак си бягат от това, може би "кръгът „Капитал“ не им харесва като дума, ок, нека така да го... приемам го и така. Да, с Плевнелиев се познавахме на първа копка на Бизнес центъра още като кмет бях правил с него. Но гаранциите за тези хора, че ще бъдат добри министри, са точно такива, каквито примерно Реформаторският блок ни е дал за министрите, които са тука на тая маса от Реформаторския блок. Събрахме се и казаха: според нас за тези ресори тези хора ще са най-подготвени. И така го направихме. Коя неистина видяха, за да реагират така ужилено и да се чувстват толкова обидени? Нима многократно не съм заявявал за всички добри неща, които президентската институция е направила? И аз се надявам той също да гледа интервюто, да чуе всичко, което съм казал. Това са темите. Така сме се подредили тогава и аз не съм го крил.

В последствие, тези които не си вършеха работата, бяха отстранени. Или за тези, които се е опитвало да ми бъде вменявано някакво вмешателство. Вие вече две години и нещо работите с мене и всеки един от вас може да ми каже дали на мене може някой да ми повлияе. Или аз да съм се опитал на един от вас да повлияя заради друг човек. Имате право да слезете долу и да кажете: в тоя случай така действаше премиерът. Така че се надявам, така както сме работили пет години, а и много преди това с президента, да продължиме да работиме така и да ревизира това, което е казал, защото не съм съгласен с част от констатациите. Тези министри тогава пък, които бяха добри, ние ги издигнахме и за президенти като партия. И той е точно такъв. 

Искам още една тема да засегна, защото също доста се поядосах. "Булгартабак" не е продавано от мене. Много ясно искам да им кажа на тези, които са им сведени тези опорни точки. "Булгартабак" нито имаше сметки, пари в сметката тогава, това което са ми докладвали, и беше продаден от агенция за приватизация. И аз моля медиите да отидат и да го питат шефа на тази агенция за разкаже за цялата сделка как е направена с консултант "Ситибанк" - една от най-големите банки с опит, точно при такива приватизационни сделки. С наблюдеащ министър Трайчо Трайков. Откъде накъде...

И за това, понеже виждам, че някак си и конюшните бързо забравиха и други неща се забравиха. Поинтересувах се малко и има още две години поне за много от сделките за абсолютната давност. И затова с МВР, на ДАНС разпоредбите, които ще дам, е да направиме ревизия на целия преход. На всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой, кога и какво е продавал и дали това е реалната цена. Така че в тази сфера, живот и здраве да минат изборите, ще се съсредоточиме в пълния му обем. Да отидем и всичко, което има за "Булгартабак", да го извадят като сделка щом имат претенции към нея. Аз не съм продавал "Булгартабак". Както всеки един от вас сега, когато продава нещо, отбраната, когато продава, пита ли ме мене да го продава? Има си надлежен ред. Всеки от вас, когато предоставя, продава в своите министерства, за това министърът е персонално отговорен и си носи отговорност. Аз не мога да назнача един човек във вашите министерства, понеже публиката си мисли обратното. Само министърът може да назначи в министерството дали е на външните работи, на финансите, на отбраната или образованието... Чистачка не мога да назнача в едно министерство без министърът да го назначи. Аз мога да назнача министър, като отида в парламента и парламентът ми го одобри. Нека да не забравяме малко... и да се опитваме да се изкарват по-светли от папата, защото не са. Казвам го с най-добро чувство към всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8530

25

синя сова

30.10 2016 в 21:52

А за споменатия от теб никола филчев мога да ти кажа,че е престъпник и предател ,защото в края на службата си като главен прокурор беше награден в руското посолство със златна звезда за заслуги към Россия!Забележително ,нали?А после президента агент гоце,го прати в Казахстан -посланик на РБ!Забележително ,нали?...така ,че още сме живи и здрави ,ние дето помним!

8530

24

синя сова

30.10 2016 в 21:16

№ 23-"оригинале",прав си но само до някъде.Защо не кажеш колко бяха пасивите на соц.предприятията,които трябваше да бъдат приватизирани през 1997 г.?Защо не кажеш ,че общо 83 соц.предприятия ,обявени за ликвидация от Световната банка за развитие имаха по 5оо млн долара дългове и никой нормален купувач не искаше да купува фалиралите предприятия!И като приспаднеш ПАСИВИТЕ от 27-те млрд уж активи какво остава?За всичко има документи,защото всичко е било продавано през Агенциата по приватизация!Но по-късно след 2001 год.какво стана?Какво стана с Булгартабак?Как беше продадена БТК за жълти стотинки (по-малко от 300 хил.долара) от николай василев(големият икономист,бизнесмен),а тя струва 1,6 млрд!Отвори си очите вместо да разпространяваш ченгесарската пропаганда за "ония времена"

21662

23

spirit оригиналът

28.10 2016 в 20:01

секретар на МВР Бойко Методиев Борисов.

И ако тогава е бил „само“ главен секретар на МВР, то по-късно става министър – председател на държавата един път, а сега – втори път. Провереното продължава да е заметено и нещо повече – Борисов влиза в дослук точно с онези, чиито ментори са извършвали тези сделки.

14 години след като сделките са били „проверени“ и това е известно на Бойко Борисов, който е бил един от ръководителите на този процес, и след като всичко е било заметено под килима, днес, същият този Бойко Борисов в качеството му на министър – председател, предизборно хвърли прах в очите и популистки отново развя знамето, че щял да нареди след изборите на ДАНС и МВР да проверяват всички сделки на прехода.

На всичко това му се казва – наглост!

Очевидно Борисов разчита на безпаметността на този народ. Само че има и такива, като нас, които помнят.

Иначе Никола Филчев заяви, че 27 милиарда долара са загубени от държавата от приватизационните сделки.

21662

22

spirit оригиналът

28.10 2016 в 20:01

Нищо не се случва. Всичко е заметено по килима. С участието и знанието на Бойко Методиев Борисов.

По това време главен прокурор е Никола Филчев. Именно той нарежда проверка как са приватизирани всички по-големи обекти в страната: „През последните години значително обществено имущество премина в частна собственост. Тази приватизация е съпроводена с груби и многобройни нарушения на закона“. Според прокуратурата „под формата на приватизация се извърши безогледно разграбване на държавното и общинско имущество“. Прокуратурата ще сезира изпълнителната власт с искане да атакува приватизационни сделки в съда. Това й право било отнето с поправки в законите през 1997 г. „Съдебна деприватизация – това е цивилизованият начин за възстановяване на справедливостта и законността в тази област„.

По-късно самата прокуратура ще отчете, че: „За съжаление тези усилия не получиха подкрепа от тогавашната изпълнителна власт“.

Главно действащо лице в същата тази „изпълнителна власт“ е тогавашният главен

21662

21

spirit оригиналът

28.10 2016 в 20:00

Точно преди 14 години, през 2002 година лицето Бойко Методиев Борисов е главен секретар на МВР. Тогава има списък от 32 приватизационни сделки, както той се изразява сега – „на прехода“, които се проверяват от МВР и прокуратурата.

Главен секретар на МВР е Бойко Борисов. В проверката са включени и служба НСС /Национална служба за сигурност/, Дирекция на полицията и прокуратурата. Тогавашният заместник – главен прокурор Христо Манчев наблюдава проверката от страна на прокуратурата.

Бойко Методиев Борисов прекрасно знае за тази проверка, тъй като е главен секретар на МВР, а комисията по проверката заседава в сградата на МВР. По онова време общественото очакване, че нещо ще се направи, за да възтържествува справедливостта за извършените главоломни престъпления, е голямо.

16696

19

Новак

27.10 2016 в 05:56

Преди да говори за ревизии, Мутрафончо би трябвало да се замисли за следното: той е във властта на практика през последните 13-14 години. Това си е половината време на прехода. Беше секретар на МВР - имал информация за всички поразии в държавата - защо е мълчал? Беше кмет на столицата -много от големите сделки в приватизацията са в София. Не е виждал какво става или просто е бил в далаверата? министър председател е през последните 7 години (с почивка от 1 година) - защо не предизвика тази проверка през 2009? По най-глупавия, нагъл и безсрамен начин прехвърля вината на други хора, които са били на позиции подчинена на неговата.
Всички тези въпроси не са към Тиквата , а към чворовете , които му ръкопляскат и му лижат подметките (користно или от глупост). Те го довлякаха на власт и го крепят, не разбирайки, че този тъпанар и след 20 години на власт пак ще се оправдава с тези преди него или с тези, които той е избрал, но той за нищо няма да е виновен. Да не го бяхме виждали това -добре, но нали след 45 години на власт комунистите все се оправдаваха с "лошото наследство от капитализЪМА"?

8530

17

синя сова

26.10 2016 в 23:27

Да бе,да!Мутрата нямал вина защото имало "Агенция по приватизация"!Нещо не разбирам...на времето ,когато България беше фалирала тотално,имаше инфлация 650%,всички соц.предприятия бяха фалирали с по 500 млн.долара дългове и обявени за ликвидация от Международната банка за развитие...Тях със сигурност ги продаваше Агенцията по приватизация,но цялата ченгесарска пропаганда обвиняваше Костов!Но въпреки ченгетата реформите бяха направени бързо и икономиката тръгна нагоре!А сега мутрата не бил виновен!Интересно ми е ,защо като взе властта през 2009 год.защо не спря веднага Белене,а чак след 3 години?И колко са милиардите потънали по Белене по време на първото му управление?