Служебният министър на отбраната вещае загуба от $1 млрд. на арбитраж с Газпром

OFFNews 25 август 2022 в 12:02 3110 2

Димитър Стоянов

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Димитър Стоянов

България да загуби евентуално арбитражно дело срещу "Газпром" и да се наложи да плати 1 млрд. долара. Това очакване изрази служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред Нова телевизия без да обясни как е изчислил сумата и без да посочи доводи за мнението си. 

По думите му заявката на служебния енергиен министър от началото на седмицата, че "вече е неизбежно" да започнат преговори с "Газпром" за доставки на природен газ, не означава, че се иска нов дългосрочен договор.

"Искаме да получим това, което сме платили. В крайна сметка може да стане така, че да платим това, което не сме си взели. И затова ще се стигне до арбитраж. Моите очаквания са при такова развитие най-вероятно да платим 1 млрд. долара", заяви Стоянов.

"Вярно е, че има смяна в курса. И курсът е към човека, към обикновения човек. Визирате Газпром, преговори с Газпром и евентуална доставка на газ. Ами... топлината няма цвят. Няма политически пристрастия. Всяко едно семейство се нуждае от топлина."

Така Стоянов, който беше главен секретар на Румен Радев отговори на въпрос поемаме ли курс към Москва.

Нямаме възможност да дадем оръжия на Украйна, но продаваме

"Нямаме възможност да предоставим на Украйна нито самолети, нито зенитно-ракетни комплекси, това, което е искано от нас, нито артилерийски системи. Ако предоставим това въоръжение, ще получим нови след 4 години, защото поточните линии са натоварени", повтори Стоянов оправданието защо България не изпраща въоръжение на Украйна. В същото време други държави, като Чехия, Словакия и Полша, вече получиха от САЩ и партньори в НАТО оръжие в замяна на подареното тяхно на Украйна и то с поколоение по-модерно от съветското, което дариха.  

Нищо не е изпратено за ремонт, не са водени и разговори. Не е изпращана и заявка от украинската страна, каза Стоянова за обявената от България помощ под формата на ремонта на военна техника. 

В същото време Стоянов призна, че България предпоставя на Украйна оръжие през трети страни. Факт, има износ, каза той. 

По думите му в армията никога не е имало хаос.

„Колегите преди нас бяха напреднали доста по отношение на модернизацията. Естествено оставиха ни някакво „наследство”, с което да се справим”, каза още Стоянов.

Следващите F-16 ще се забавят и ще са по-скъпи

„Проверката на договора (със САЩ) е направена от предното ръководство. За нас остана да подготвим проект за инвестиционен разход. След това трябва да мине през МС, НС. Ако това не се случи през октомври, тогава офертата ще бъде върната обратно и ще имаме ново забавяне", каза Стоянов. От думите му се разбра, че ако парламентът не вземе бързо решение, което е почти невъзможно в този времеви срок, освен забавянето и цената за втория пакет от Ф-16 ще се повиши.

Ветото на закона за ратификация на договора за покупката на Ф-16 е била заради начина на провеждане на конкурса, а не заради самия самолет, който е хубав, макар и скъп, по думите на Стоянов. Той заяви, че няма ескадрила в света, която да е само от 8 самолета и самолетите в българските ВВС трябва да са 12 до 16.

С минимална летателна подготовка, под границата на допустимата, МиГ-29 ще летят до лятото на 2023 г., каза служебният министър, чийто професионален опит е минал във ВВС. 

"Ресурсът, с който разполагаме не е достатъчен. На 29 и 30 август ще се срещна с полския министър на отбраната. На 7 септември зам.-министърът на отбраната заминава за Полша. Надявам се да постигнем съгласие и да вземем тези 6 двигатели, които вече се ремонтирани, за да може да се води регулярна летателна дейност”, каза още министърът на отбраната.

Армията и дронове на границата

Над 300 души ще бъдат изпратени да пазят границите ни. Ще се използват дронове, за да се намали мигрантската вълна", заяви Димитър Стоянов след катастрофата със загиналите полицаи. Тази сутрин автобус с мигранти блъсна патрулка в Бургас при гонка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!