След скандал и почивка в нарушение на правилника: Емил Христов остава зам.-председател на НС

ОFFNews 02 май 2018 в 13:47 5108 0

скандалът между БСП и ГЕРБ преди 2 седмици

След три часа дебати мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП да бъде гласувана оставката на Емил Христов от ГЕРБ като зам.-председател на Народното събрание. Това стана след поредния скандал с викове в пленарната зала и след една почивка, обявена в нарушение на правилника на Народното събрание. 

Искането на БСП беше отхвърлено със 71 гласа "за" и 118 "против". 

Причината за него беше, че преди две седмици родители на децата с увреждания не бяха допуснати до парламента. Заради това се стигна и до скандал между депутати от ГЕРБ и от БСП. Тогава председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше в САЩ, а заседанието се водеше от единствения ѝ заместник, който се намираше в парламента - Емил Христов.

Според БСП Христов не е позволил хората с увреждания да влязат в сградата заради това, че били с тениски с надпис "Системата ни убива". Самият Христов се извини от парламентарната трибуна ден след станалото. Той обясни, че е бил информиран само за тениските, но не и че хората имат извадени пропуски. Версията на ГЕРБ е, че става въпрос за грешка на охраната. 

Преди искането за оставката на Христов като зам.-председател да бъде отхвърлено, от БСП и ГЕРБ се срещнаха с представители на хора с увреждания, които не бяха допуснати в парламента миналия месец. Председателят на парламента обяви в нарушение на правилника почивка, за да може срещата на депутатите и хората с уврежданията да свърши. Искането беше обявено от трибуната от БСП, но и самият Цветанов, който беше на срещата, също поискал да има почивка. Караянчева призна, че няма как да го изпълни, защото не е минал час от последната почивка. Социалистите обаче настояха, че все пак на тази среща са хората, заради които БСП иска оставката на Христов. 

"В нарушение на правилника, обявявам 15-минутна почивка. Пък може да изтеглите искането по време на нея", съгласи се председателят на парламента. След почивката Караянчева заяви "След като наруших правилника и дадох почивка нерегламентирано, се надявам да не искате и моята оставка, господин Стойнев".

"След срещата с хората с увреждания е трудно да се говори, но трябва да кажа няколко неща. Уважаеми народни представители на БСП, мисля, че някой трябва да се извини. Не на мен, аз съм ви простил, а на хората, които употребихте. Извинете се, за да ви олекне", каза Емил Христов, чиято оставка беше поискана. Той обяви, че твърдението на БСП, че хората са чакали около час да влязат в парламента, не е вярно. Христов изреди минута по минута какво е станало и подчерта, че това показват камерите в парламента.

"Нямате право да заемате мястото на зам.-председател след това изказване, преди това не бях сигурен, но сега съм. Начинът, по който реагирате, показва пълната ви несъстоятелност като личност", реагира веднага Антон Кутев и обвини Христов, че манипулира фактите.

"Целта на БСП отново е постигната, днес пак стана скандал. Имам обаче един въпрос към господин Христов - а тогава защо се извинихте? Извинява се човек, който е направил грешка. Вие се извинихте, а те не го разбраха и не продължиха", каза Павел Шопов от "Обединените патриоти".

По време на днешните дебати БСП и ГЕРБ за пореден път представиха версиите си за станалото преди 2 седмици, после се скараха за това дали управляващите се грижат за хората с увреждания или не. След това двете партии започнаха да си разменят обвинения, които все повече се отдалечаваха от темата. Сред темите на депутатите бяха 1-ви май, плоския данък, олигархията, от трибуната бяха рецитирани стихотворения, а Христов дори беше сравнен с Пилат Понтийски, а "Обединените патриоти" дори изпитаха носталгия към бившия председател на парламента Цецка Цачева.

Станислав Станилов от "Обединените патриоти" да разкритикува емоционално колегите си. "Предлагам Народното събрание да се засрами веднъж завинаги. Свалихме Димитър Главчев, свалихме Валери Жаблянов, а сега се опитваме да свалим Емил Христов. Как изглеждаме отстрани? Излагаме се в очите на избирателите. Парламентът не е махленски спор, не е седянка. Избирателите не са ни изпратили да сваляме този или онзи, а да приемаме закони в тяхна полза", каза атакистът и след това подчерта, че лидерът на БСП Корнелия Нинова го е нарекла вчера.  "Какво да я правя, да я съдя ли? Повдига ми се от вас", каза още Станилов. 

"Недопускането на хората с увреждания в парламента показа това, в което цялата държава обвинява нас, а именно бездушието на властта", коментира социалистът Антон Кутев. Той подчерта, че днес парламентът има възможност да покаже, че когато направи грешка, е склонен да я разбере.

"Това е един изкуствено създаден скандал, целящ да дискредитира Емил Христов и управляващите, че видите ли, нищо не се прави за хората с увреждания, няма чуваемост, даже не ги допускат в парламента. Изключително нагло спекулирате по темата за хората с увреждания и въобще по темата за социалната политика, колеги от ляво", обърна се тях към депутатите от БСП Светлана Ангелова от ГЕРБ. Според нея информацията за визитата на майки с увреждания не е била представена коректно и така самият Христов е станал жертва на "лъжливи интерпретации" на БСП. Антон Кутев побърза да репликира, че това не е вярно и той лично е предупредил зам.-председателя на парламента, че ако не пусне хората, ще стане скандал.

От ДПС заявиха, че няма да участват в гласуването на оставката на Емил Христов. Все пак от партията обявиха, че осъждат поведението на Христов към родителите на децата с увреждания. Халил Летифов обаче разкритикува и поведението на БСП и определи действията им като "отвличане на вниманието от днешните проблеми на управлението".

"Обединените патриоти" подчертаха, че до това нямаше да се стигне, ако Цецка Цачева беше председател на парламента. "И това е голямата грешка на ГЕРБ", каза Павел Шопов. "Хак да им е на ГЕРБ. Защо беше свален Жаблянов от БСП като зам.-председател? Като ответна реакция на свалянето на Димитър Главчев от ГЕРБ като председател и сега опозицията отговаря със своята ответна реакция, а после ГЕРБ пак ще отвърнат", каза още Шопов.

Цветан Цветанов пък се извини на гледащите днешното пленарно заседание гости от Велинград за скандала, на който стават свидетели. "Този дебат няма никакъв смисъл", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Още преди две седмици социалистите обявиха, че ще дадат време на Емил Христов сам да си подаде оставката, но това така и не стана. Затова миналата седмица БСП внесоха искането за оставката му като зам.-председател на парламента. В проекта за решение на БСП беше записано, че Христов се освобождава на основание чл. 5 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Текстът от правилника предвижда зам.-председател на парламента да може да бъде освободен предсрочно "когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови