След 168-часово заседание: 49-ото НС най-сетне ще заработи

Очаква се малко след 10:00 ч. Росен Желязков да бъде избран за председател на парламента

Йорданка Веселинова 19 април 2023 в 06:30 1966 1

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Рано тази сутрин ще бъде представена и законодателната програма, изготвена от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Първото заседание на парламента продължава и днес. Очаква се днес, 168 часа след откриването на 49-ото НС, депутатите най-сетне да изберат Росен Желязков за председател на Народното събрание.

Народните представители поставиха рекорд и в момента ставаме свидетели на най-дългото пленарно заседание. До него, парадоксално, се стигна след най-краткото такова (само 2 минути). 

Вчера ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ постигнаха “джентълменско споразумение” да изберат Росен Желязков за шеф на парламента, но на ротационен принцип. Ако парламентът работи след три месеца, то постът на Желязков трябва да бъде наследен от представител на ПП-ДБ.

По-рано сутринта ще се проведе среща на всички парламентарни групи, по време на която ще бъде представена законодателната програма, изработена от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. В нея има три приоритета: Реформа в антикорупционната комисия; въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор и промени в Закона за защита от домашно насилие.

По обяд ще се проведе лидерска среща между ГЕРБ-СДС и "Възраждане". Миналата седмица Бойко Борисов проведе серия от кулоарни преговори с БСП, ДПС и "Има такъв народ", но за конкретни резултати така и не бе съобщено.

Същият сценарий, но различен резултат?

Сагата около избор на председател не е нова. За пръв път такава се разигра в 48-ото НС, когато парламентът три дни си избира председател. В крайна сметка постът взе най-възрастният - Вежди Рашидов от ГЕРБ. В 49-ото НС сценарият се повтори. По време на първото пленарно заседание миналата сряда депутатите не успяха да изберат пръв сред равни. Номинациите бяха две - Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Петър Петров ("Възраждане"), като те не събраха достатъчно подкрепа. След това дойде и предложението на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев, който предложи председател на НС, както и на правната комисия, да се избират на ротационен принцип на всеки два месеца.

По-късно лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обвърза намирането на мнозинство за избирането на шеф на НС с излъчването на кабинет. Последва серия от срещи между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като преди празниците двете коалиции се споразумяха да работят по обща законодателна програма, която днес ще бъде представена на всички парламентарни групи. Вчера, както и в понеделник, се проведе нов кръг преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Двете коалиции повторно декларираха, че ще работят заедно за приемането на всички закони по ПВУ, сред които и въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор (ЗИД на НПК), реформа на антикорупционната комисия (ЗИД на ЗПКОНПИ), всички законопроекти за Еврозоната и Шенген, както и промените в Закона за защита от домашното насилие.

От вчерашния брифинг на двете коалиции стана ясно още, че ще се водят преговори за парламентарните комисии, смяната на членовете на регулаторните органи, както и за излъчването на кабинет. Съдейки от публичните изяви първият мандат на ГЕРБ-СДС е обречен. От ПП-ДБ твърдят, че няма за подкрепят правителство с първия мандат, а БСП има решение да не влиза в управление с ГЕРБ. Дори и да искат, ГЕРБ, ДПС и ИТН също няма да могат да излъчат кабинет, тъй като не им достигат 5 гласа. Подкрепа от "Възраждане" пък е малко вероятна. (ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Възраждане" обаче успешно си партнираха в 48-ото НС, например при бламирането на реформата в КПКОНПИ - б.а.)

И така, ако ГЕРБ не успее да излъчи управление, топката ще отиде в "Продължаваме промяната - Демократична България". До момента Асен Василев публично е заявявал, че ще предложат състав на Министерски съвет. Реториката на лидерите в новата коалиция претърпя известна промяна - ако след изборите се твърдеше, че "няма да подкрепят кабинет с участието на ГЕРБ", то вчера акад. Николай Денков, който води преговорната група на ПП-ДБ обяви: "Няма да подкрепим кабинет с мандат на ГЕРБ."

И докато парламентарните групи опитват да формират управление, Бюджет 2023 остава препъникамък. ГЕРБ-СДС са категорични, че без редовно правителство няма да гласуван държавния бюджет, то от ПП-ДБ настояват такъв да бъде приет от това НС. От служебния кабинет пък се надяват 49-ото НС да успее да приеме поне законопроектите по ПВУ, за да можем да поискаме втроия транш от ЕК в размер на 724 млн. евро. Такива заявки дават всички парламентарни групи и се очаква текстовете да станат факт. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са постигнали съгласие и за Закона за защита от домашното насилие, промените в Семейния кодекс, промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, както и реформите, свързани с Еврозоната и Шенген. Те могат да станат факт и без подкрепа от други парламентарни групи, тъй като ГЕРБ и ПП-ДБ разполагат с мнозинство от 133 гласа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews