Славов: Гласувахме по съвест за референдума, "осакатяването" не зависеше от нас

Симона Костадинова 28 юли 2015 в 17:57 3812 8

"Ние се подписахме и събирахме подписи. Направихме всичко възможно този референдум да се реализира, но той беше провален от мандата „Орешарски". Това много добре го знаете всички. В момента начина на гласуване го виждате и не зависеше основно от нас. Мисля, че по-скоро другите групи трябва да питате защо паднаха някои въпроси."

Това заяви депутатът от Реформаторския блок (РБ) Петър Славов, след като стана ясно, че два от въпросите на президента няма да бъдат зададени на референдума през октомври - този за задължителното гласуване и този за мажоритарния вот. Реформаторите не гласуваха "за" текстът за мажоритарното гласуване, както беше предложен от Росен Плевнелиев.

Славов обясни, че му се искало по първия въпрос да се получи по-добра редакция, но това така и не се случило. По думите му реформаторите гласували "по съвест" за въпросите за референдума.

Депутатът обясни, че реформаторите са имали предложение за изменение на вече отхвърления въпрос на референдума за мажоритарното гласуване, което за тях е било коректното - "Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно чрез разширяване на преференциалното гласуване".

Причината е, че според тях е важно хората да бъдат попитани за конкретно нещо. Затова те подкрепили своето предложение и не подкрепили тези на останалите парламентарни групи.

В подкрепа на предложението на Петър Славов се изказа и колегата му от Реформаторския блок Мартин Димитров. Мажоритарният вот означава една политическа сила да предлага на избирателите от даден район само 1 възможен кандидат, който да подкрепят, а преференциалният вот означава българските граждани да имат право на избор между 30 души и да подреждат листата, както желаят. Аз лично подкрепям втория вариант като много по-демократичен, каза Димитров.

По-рано днес Цветан Цветанов пък заяви, че при гласуването днес реформаторите не са постъпили коректно спрямо тези над 570 000 души, които са се подписали за този референдум.

"Те събираха подписите и участваха активно в тяхното внасяне. Не знам кога са искрени. Дали когато са били съпричастни към тази инициатива и сме събрани над 570 хиляди гласа, или сега", заяви Цветанов.

Той обясни факта, че при прегласуването на въпроса за въвеждане задължителния вот около 20 депутати от ГЕРБ не гласуваха, но бяха за при първото гласуване, с това, че в групата на партията имало "колебания дали да бъде въведен".

"Задължителното гласуване смятаме, че би могло да повиши избирателната активност, което е най-важно в един изборен процес. Това би могло да ограничи контролирания и купения вот. Това което беше заявено от РБ и в последствие и от другите партии още преди да влезем в пленарна зала беше, че този текст няма да мине", каза още Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови