Ситуацията ще стане опасна, ако гласуваме електронно

Владислава Тричкова 01 юли 2015 в 17:27 10293 55

Въпреки че идеята да може да се гласува и дистанционно по електронен път изглежда модерна и привлекателна, то ситуацията ще стане опасна, това заяви депутатът от БСП Мая Манолова по време на комисия по правни въпроси, на която се обсъди предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на национален референдум на 25 октомври, когато в страната ни ще има и местен вот.

Днес представител на президентството още веднъж изложи мотивите на Плевнелиев за предложението, което той внесе в парламента на 3 юни. Според него референдумът е наложителен, тъй като политиците трябва да чуят общественото мнение. „Няма по силен инструмент от референдума.” 

Припомняме, че Плевнелиев предложи на референдума да има следните три въпроса:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Според президента вторият и третият въпрос са от изключително значение, тъй като задължителното гласуване е „най-силният инструмент срещу корумпиран и манипулиран вот” и „колкото повече граждани упражнят вот, толкова по-независим ще е изборът”. От думите му става ясно, че електронното гласуване също е от изключителна важност, тъй като така ще може да се чуе и гласът на над милион и половина българи, живеещи зад граница, както и на десетки хора, които няма как да се придвижат до урните.

Депутатите днес обсъдиха формулировката на трите въпроса. Според повечето от тях първият въпрос, който породи и най-широки дебати, трябва да се коригира, като се премахне „част” и следователно да стане: Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно?

Депутатите се съгласиха с втория въпрос. Манолова, например, каза, че е „за” това такъв въпрос да съществува на референдума, въпреки че тогава тя би отговорила на него с „не”.

Народните представители се съгласиха, че съществуването на електронно гласуване би улеснило десетки души, но според част от тях при такъв тип даване на глас няма гаранция за тайна на вота. Най-вероятно системата ще може и да се манипулира лесно, тъй като „не е трудно да накараш някого да гласува за друг пред теб или просто да гласуваш от негово име”. Сред депутатите има и опасения, че колкото и да е добър сървърът, то винаги ще съществува съмнение сред гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!