50% от българите подкрепят задължителното и дистанционното гласуване

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2015 в 19:45 3447 7

Половината от всички пълнолетни българи твърдят, че биха гласували с „да“ за задължителното гласуване, а малко под една трета са против. Мажоритарният елемент се подкрепя от две трети от всички, около една десета са против. Половината от българите обявяват, че биха гласували с „да“ ва въпрос за дистанционно гласуване по електронен път, малко под една трета са против.

Това показват данните от национално представително проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено в периодa от 29 май до 4 юни сред 1010 пълнолетни български граждани в цялата страна. Представените от сондажа резултати са сред всички запитани, а не само сред отговорилите, че биха участвали в референдум. 

На въпроса „Ако заедно с местните избори през есента у нас се проведе национален референдум, по въпросите дали да има електронно гласуване, мажоритарен елемент при гласуване и задължително гласуване, Вие лично бихте ли участвали в този референдум?“ 56% от всички респонденти декларират, че биха участвали.

Това обаче са декларативни нагласи - да участваш в референдума се смята за желателно и престижно. Нагласите бяха подобни и преди референдума за изграждане на ядрена електроцентрала (проведен през януари 2013 г.), а в него в крайна сметка гласуваха само около 1.5 млн (20 на сто от имащите право на глас по списъци и може би около 25 на сто от реално пребиваващите в страната гласоподаватели). Реалната активност обикновено остава под декларираните нива. Въпреки това, ако референдумът действително се проведе в деня на изборите за местна власт, активността ще бъде сравнително по-висока, макар и прагът за валидност (гласувалите на последните парламентарни избори) да остава трудно достижим, отбелязват в анализа си социолозите от „Галъп интернешънъл“.

Във въпросите си към интервюираните социологическата агенция е използвала формулировки, свързани със самите теми на референдума, без президентската институция да бъде изрично намесвана.

Сред най-младите (на възраст от 18 до 25 години) електронното гласуване среща подкрепата на около 60% и само една пета, които са против. При най-възрастните (над 66 години) малко над една четвърт биха гласували „за“ на този въпрос.

Респондентите са били поставени и в хипотетична ситуация, в която са задължени да гласуват или пък са заплашени от конкретна глоба (50 лв). 8 - 10% от всички запитани преминават от категорията „няма да гласувам“ към различни партии. Гласовете се разпределят между различни партии и няма видимо облагодетелствани или губещи партии, показва експериментът на „Галъп интернешънъл“.

И в двата тествани случая около 3 – 4% (на база всички запитани) продължават да казват, че няма да гласуват.

А 6 – 7% (на база всички запитани) твърдят, че ще гласуват с невалидна бюлетина или ще задраскат всички.

Близо 20% на база всички запитани пък преминават от категорията „няма да гласувам“ към колебаещи се – изправени пред необходимостта от задължителен вот. Съвсем ориентировъчно, това са около и над милион пълнолетни българи. Това са хора, за които е изключително трудно да се предвиди какво всъщност биха направили в ситуация на задължително гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.03 2016 в 17:02

po vreme na demokraciy- da be zadaljitelno glasuvane,tova e palna prostashtina, koi shte znae dali sam glasuvala moje da pusna i prazen plik,kak shte razberete

17.06 2015 в 00:47

Къде е в момента прокуратурата, специалното звено за съблюдаване използването на свободата на словото... Жалко!
Определението "дебили", насочено срещу тези 50 процента, гласували "За" според проучването, би трябвало да попадно под ударите на закона, по причина че се накърнява достойнството на непознати на автора на коментара хора, техните качества - умствени и физически, възмножността им да са част от обществото.
Твърдението за формата на управление на държавата, наречено "мутрофеодализъм" граничи с популизъм, експлоатация на силно застъпено вярване, базирано на недостоверно и авторитарна в своето съдържание информация. Консиративните теории в този си вид би трябвало също да бъдат санкционирани, строго при това. Съзнателното използване на твърдения, без солидна подкрепа от "проверуеми" доказателства е в разрез с рационалната мисъл и съвременните ценности.
Следващото покровителски написано изречение е следствие на допуснатите нарушения в предходното...
За ограничаване свободата на словото до стандарите за рационална мисъл, на базата на недопускането на логически грешки и класификации без проверуеми доказателства по горните критерии.

17.06 2015 в 00:31

50 % тъпаци

16.06 2015 в 23:46

Задължително? Все тая. Никога не можеш да накараш хората да гласуват задължително.

Електронно? 100% нужно от ГОДИНИ. Не е никаква философия да се изгради изгради система, която да позволява не само гласуване на избори, но и гласуване за общински решения - кой да е изпълнител на ремонт Х или строеж Y, за или против асфалтиране на полянка Z в квартал P.

Наистина не е трудно да се изгради уеб платформа за налагане на пряка демокрация. Просто това случи ли се - всичките далавери, аванти и т.н. заминават.

16.06 2015 в 21:23

Задължителното гласуване е ОК.. така поне ДПС няма да играе етническата карта повече..но при положение че цял свят казва че електроннотот гласуване е несигурно лесно за манипулация и предполага злоупотреби.. защо толкова се натискат да го прокарат.. мога само да гадая. Макар че се досешам :)

16.06 2015 в 20:57

50% дебили ще циментират мутрофеодализма. Кво да праиш, демокрация с прости хора не работи.

16.06 2015 в 20:06

Народното събрание да приеме закон според който при 5о+% одобрение главният прокурор незабавно да се самоубива.