Съдия Румяна Ченалова на свобода срещу 8000 лева

Последна промяна на 17 април 2015 в 01:32 7003 12

Снимка БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова бе освободена от ареста срещу парична гаранция от 8000 лева.

СГС прецени, че случаят не отговаря на изискванията за тежко умишлено престъпление и няма опасност магистратът да се укрие или да въздейства на по-нататъшния ход на процеса и затова постанови една от най-леките мерки за неотклонение.

Съдът взе под внимание дългите опити на разследващите да я привлекат като обвиняема и наложи гаранция. За първото обвинение няма достатъчно доказателства, прецени съдия Веселина Ставрева. Тя беше осмият съдия, който пое делото, след като 7 други си направиха отвод.

Прокуратурата още в началото на процеса приложи към искането за оставянето й в ареста и данни, че срещу нея се водят още две други досъдебни производства.

Съдия Ченалова опонира, че производства се образуват на всеки и това е стил на работа на държавното обвинение и че днес могат да бъдат образувани още 10. "Обаче не пише за какво, кога, срещу кого", попита тя.

"За мен се чуваше какво ли не - съдията на Първанов, съдията на Цветанов, съдията на Делян Пеевски. Е, ама никой не ми помогна. Ако имах такива връзки, нямаше да съм в ареста", отсече отстранената съдийка.

Пред своите колеги тя се извини, че е емоционална и специално предупреди съдийката по делото, че вече на всеки съдия, ако си върши работата, може да му се случи същото.

Съдийката не приема, че е извършила престъпление, нанасяйки постфактум промени в протокол от дело между "ОЕТ - Обединени Енергийни Търговци" срещу държавната НЕК.

Делото срещу нея досега е 19 тома. То включва и свидетелски показания, че Ченалова е трябвало да получи 500 000 лв. за услугата от ОЕТ и че е имало схема парите да бъдат преведени на сметка на брат й в Бразилия. Съдия Ченалова определи всичко това като абсурдно. Защитата й на няколко пъти изтъкна, че въпросното дело още не е решено, макар че тя вече не е на работа в съда и това било аргумент, че няма как да му е повлияла.

Румяна Ченалова пристигна в съдебната зала, криейки под яке окованите си в белезници ръце. Тя бе докарана до Съдебната палата под конвой.

Припомняме, че искането за постоянен арест на съдия Румяна Ченалова беше внесено още преди два дни след като юристката беше обявена за общодържавно издирване. Малко след това тя се предаде на властите и беше задържана за 72 часа в ареста на Националната следствена служба.

"С представените доказателства държавното обвинение срина и малкото си останал авторитет", обяви в пледоарията си защитникът на подсъдимата Ченалова адвокат Митов. В съдебната зала юристът обясни, че в представените доказателства от 19 тома има един, който е излишен, тъй като прокуратурата е провела разследване в Стара Загора за всички действия на подсъдимата. Адвокатът постави и риторичния въпрос: от кога прокуратурата следи кой при какъв лекар е ходил. Лекарят извършил прегледа й уточнил, че психичните проблеми, които има тя в момента не пречат на явяването й пред следствените органи. Адвокат Митов посочи още като грешка на прокуратурата това, че след като са отишли в следствието са чакали повече от 2 часа, за да бъде повдигнато обвинение на Ченалова. Адвокатът е подал жалба за неправомерното й задържане за срок от 72 часа.

Съдията е привлечена като обвиняема за длъжностно и документно престъпление по досъдебно производство, открито в края на февруари 2015 г.

Разследването срещу Ченалова съвпада с периода, в който Висшият съдебен съвет я отстрани временно от длъжност заради дисциплинарните производства след скандала "Белведере".

Делото е по искова молба на "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ООД срещу Националната електрическа компания от 2013 г.

Според постановлението за привличане на Ченалова като обвиняема, се твърди, че тя е допускала поправки в протоколите от дела, включително на ОЕТ. Казусът присъства и в доклада от проверката на Софийския градски съд, извършена от ВСС.

Второто обвинение - за документно престъпление пък е за това, че на същата дата - 22 април 2014 г. в качеството си на съдия от СГС по същото производство е "съставила официален документ - протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления".

След като безпрецедентно бе обявена за общодържавно издирване във вторник, още същата вечер тя сама се яви пред органите на реда. Нещо което днес тя и адвокатите й изтъкнаха като безукорно процесуално поведение. Наблюдаващият прокурор по делото срещу Румяна Ченалова е Даниел Шостак, а постановлението, с което тя бе задържана е подписано от Шостак и от прокурор Клементина Паличева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2015 в 16:14

Пълна подигравка. Кратко-точно-ясно.

17.04 2015 в 13:19

Напориста, алчна, безморална, нагла, манипулативна, корумпирана, безродна. Ченалова е типичният продукт на дивата черввена селяния, която задушава държавата на всяко ниво.

Червените престъпници създадоха една грозна гротеска на демокрация, която да служи на крадливите ви кланове.

Докато съдебната система не заработи по Европейски стандарти ще чакаме прехода и ще се топиме като нация.

17.04 2015 в 11:32

Явно тая знае много и затова се е разминала толкова леко.

17.04 2015 в 11:31

Ето как прокуратурата и съдът ни показват среден пръст докато по лицата им се прокарват ехидни усмивчици.

17.04 2015 в 10:55

ПОДИГРАВКА!

17.04 2015 в 10:36

Съжалявам че ще дам толкова елементарен коментар, но искам само да си помислите ако тая я хванат 3ма обикновенни, не много здрави българи и и спукат манерката от бой (да, именно добри стар позабравен възпитателен физически побой), след което прекара между 3 и 6 месеца в гипсово корито разсъждавайки защо аджеба така я пречукаха, дали ще има смелостта и наглостта да взима подкупи и да се прави на всевластна? Не знам защо хората още не са разбрали че тези свини, червиви с пари не се страхуват от абсолютно нищо, освен от смъртта? Защо не използваме страховете им срещу самите тях?

17.04 2015 в 10:07

Е,пичове,нека да изчакаме.Прокуратурата направи толкова големи глупости и мръсотии,че просто не ми се мисли за тая патка ,взела няколкостотин хиляди лева,при това от мошеници не по-малки от нея.Публична тайна е,че няма беден съдия(защо ли).Усещането е,че някакви хора воюват помежду си за голяма част от нашите пари,вземат ги,крадат ги и взаимно се обвиняват,а ние вярваме,че някои ще ни защити.Е,няма да стане(особено с тая прокуратура).И Господ да слезе в БГ и Той ще избяга позорно.Нека ни крадат,свикнали сме да се държим за палците и да си купуваме вазелина.

17.04 2015 в 09:39

Пореден епизод от "Лудите на стадиона"...каква поредна футболна драма, дами и господа...

17.04 2015 в 09:31

Интересно колко е взела за Белведере? А колко ли други предприятия са сменили собствениците си с инсцениран от Ченалова фалит? А колко е взел за да осигури бягството на убиец? С какви очи гледа роднините на жертвата съдийката освободила убиеца на рожбата им? Колко пари струва в България да убиваш безнаказано?

17.04 2015 в 09:30

С тези 8000 лева гаранция да не стане като братята от Дупница или като убиеца от Соло дето тая пачавра оправда?