5 часа магистрати четат делото на Ченалова, 100 журналисти чакат решението на съда

OFFNews 16 април 2015 в 22:55 5758 1

Снимка Булфото

Повече от 4 часа бяха необходими на съдебния състав, както и на адвокатите на скандалната съдийка Румяна Ченалова, за да се запознаят с документите по делото. Материалите са събрани в 19 тома. Съдебното заседание започна в 20.15 минути.

Пет часа съдебните репортери очакват решението на съда за мярката за неотклонение на обвинената в длъжностно и документно престъпление съдийка пред Съдебната палата.

Румяна Ченалова пристигна в съдебната зала, криейки под яке окованите си в белезници ръце. Тя бе докарана до Съдебната палата под конвой.

На делото в СГС прокурорът отново поиска постоянна мярка задържане под стража с мотивите, че съдия Румяна Ченалова може да се укрие или да извърши друго престъпление. Като причина за това от прокуратурата посочиха държанието на подсъдимата след връчването на призовката й. Като други причини бяха изтъкнати финансовите възможности на обвиняемата, дългогодишният й магистратски опит, контактите, които има и биха и позволили да появлияят на свидетелите по делото, както и фактът, че до скоро тя е била съдия в СГС. Припомняме, че искането за постоянен арест на съдия Румяна Ченалова беше внесено още преди два дни след като юристката беше обявена за общодържавно издирване. Малко след това тя се предаде на властите и беше задържана за 72 часа в ареста на Националната следствена служба.

"С представените доказателства държавното обвинение срина и малкото си останал авторитет", обяви в пледоарията си защитникът на подсъдимата Ченалова адвокат Митов. В съдебната зала юристът обясни, че в представените доказателства от 19 тома има един, който е излишен, тъй като прокуратурата е провела разследване в Стара Загора за всички действия на подсъдимата. Адвокатът постави и риторичния въпрос: от кога прокуратурата следи кой при какъв лекар е ходил. Лекарят извършил прегледа й уточнил, че психичните проблеми, които има тя в момента не пречат на явяването й пред следствените органи. Адвокат Митов посочи още като грешка на прокуратурата това, че след като са отишли в следствието са чакали повече от 2 часа, за да бъде повдигнато обвинение на Ченалова. Адвокатът е подал жалба за неправомерното й задържане за срок от 72 часа. 

Съдията е привлечена като обвиняема за длъжностно и документно престъпление по досъдебно производство, открито в края на февруари 2015 г.

Разследването срещу Ченалова съвпада с периода, в който Висшият съдебен съвет я отстрани временно от длъжност заради дисциплинарните производства след скандала "Белведере".

Според информация на "Правен свят", обаче, наказателното производство срещу нея е свързано с друго търговско дело, което все още не е приключено в Софийския градски съд.

Делото е по искова молба на "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ООД срещу Националната електрическа компания от 2013 г.

Според постановлението за привличане на Ченалова като обвиняема, се твърди, че тя е допускала поправки в протоколите от дела, включително на ОЕТ. Казусът присъства и в доклада от проверката на Софийския градски съд, извършена от ВСС.

Второто обвинение - за документно престъпление пък е за това, че на същата дата - 22 април 2014 г. в качеството си на съдия от СГС по същото производство е "съставила официален документ - протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови