Сачева: 1,068 млн. пенсионери са получили по-малко пари през януари

Ружа Райчева 11 януари 2022 в 13:03 1429 1

Снимка Архив

Имаме 1 милион и 68 хиляди пенсионери, които са получили по-малко пари през януари, отколкото през декември. Всъщност обещанието за това, че никой няма да получи по-малко, беше капанът, който управляващите сами си заложиха. За всеки професионалист беше ясно, че това няма да бъде изпълнено.

Това заяви в парламента днес бившият социален министър и зам.-председател на социалната комисия Деница Сачева. 

Тя уточни, че пенсиите, които бяха получени и още се изплащат до 20 януари, на практика са с 3 компонента: увеличената пенсия с 1,35%, COVID добавката от 60 лв. и увеличението от последните 6 дни на декември.

"Дори така имаме пенсионери, получили по-малко пари този месец. Ние предупреждавахме за това, че много пенсионери ще останат с по-малко доходи", каза Сачева. 

Според нея няма как отговорността за това да бъде прехвърлена на ГЕРБ, защото добавката, която те въведоха август 2020 г., се е отнасяла за COVID кризата, а сега към нея се добавя и ценовата криза.

"Добавките са от критична важност за пенсионерите, те са изключително чувствителна група, всяко левче и стотинка е изключително важно за тях. Не трябваше да се правят прибързани обещания", заяви бившият социален министър.

Сачева предупреди, че ако тези добавки и компенсации продължат да се изплащат, това ще доведе до допълнително объркване: 

"Февруари пенсионерите ще получат две компенсации плюс добавката от 60 лева, през март една, а през юли добавката от 60 лв. няма да я има. Със сигурност ще има голямо объркване и хората ще мислят, че пенсиите им са намалени."

Деница Сачева смята, че е крайно време добавките да бъдат извадени от бюджета на НОИ и да започнат да бъдат изплащани през Агенцията за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

11.01 2022 в 13:55

A можеше да е в килия и да не я отразяват. Щели да бъдат объркани като добавката им спре. Ами да се научат да мислят ма!