Родителите на върнатите вкъщи заради COVID деца до 12 г. с право на болничен от 2023 г.

Депутатите приеха промени в Закона за здравето, погазвайки правилата за приемане на закон

Ружа Райчева 14 юли 2022 в 11:54 3832 1

Костадин Ангелов и Лъчезар Иванов на заседание на парламентарната здравна комисия

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Костадин Ангелов и Лъчезар Иванов на заседание на парламентарната здравна комисия

Родителите на деца до 12 г., поставени под изолация или карантина, ще имат право на болничен – решиха депутатите след двучасов скандал заради приемането на законопроекта „през глава“ и в разрез с правилата.

Разрешението дават изменения в Закона за здравето по предложение на доц. Силви Кирилов (ИТН) и група народни представители.

То ще важи както за родителите на деца в детските градини, така и на учениците.

Сега родителите не само нямат право на болничен, а подлежат на глоба от 1000 до 5000 лева, ако ги оставят сами у дома.

Проектът бе одобрен на първо четене със 194 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ при 195 гласували. Според правилата след първо гласуване в пленарна зала всеки проект трябва да мине през съответните комисии на второ гласуване и едва след това да влезе за втори път в пленарната зала за окончателно приемане или отхвърляне.

Този път обаче това не се случи, а депутатите преминаха директно към второ гласуване, което предизвика скандал.

Инициаторът на това второ гласуване в разрез с правилата стана председателят на здравната комисия доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“. Той настоя също изменението да влезе в сила от 1 януари 2023 г., а не от 1 юли 2022 г, както първоначално предвиждаше проектът с аргумент „недостатъчно финанси“ в държавния бюджет за годината.

Предложението се прие и това нажежи атмосферата. Депутати ГЕРБ вдигнаха скандал, който продължи близо два часа.

Бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов се противопостави на приемането на законопроекта на второ четене без доклад на здравната комисия. Към него се присъединиха съпартийците му Лъчезар Иванов, Десислава Атанасова, Асен Балтов и Христо Гаджев. Всички те изтъкнаха, че такова приемане на закона е нарушение.

"Г-н Гаджев, когато изменяхме милиони по бюджета редакционните промени пак ли бяха недопустими?", попита зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов. Александър Иванов от ГЕРБ му отвърна, че между първо и второ четене на държавния бюджет е имало промени, за които е имало доклади от нужните комисии и това сравнение не е уместно.

Бившият образователен министър от ГЕРБ Красимир Вълчев посочи, че "детски заведения", както е написано в законопроекта е анахронизъм и е можело да се спести много време от дебати, ако имаше три дни за внасяне на предложения между двете четения.

Дори след приемането на спорното редакционно предложение за влизането на закона в сила от 2023 г. депутатите от ГЕРБ продължиха да правят процедурни изказвания - за отрицателен вот, по начина на водене и това допълнителни удължи дебата с още половин час.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че с действията си Мирослав Иванов е погазил закона.

В крайна сметка депутатите приеха законопроекта на второ четене. От 208 гласували народни представители "за" бяха 204, "против" и "въздържали се" нямаше.

"Продължаваме промяната": Заличава се една несправедливост

По време на дебатите доц. Силви Кирилов заяви, че с този законопроект се дава правна възможност, която родителите не е задължително да използват. Според него не може да се прецени какво ще бъде количеството на случаите на заболели от коронавирус, тъй като "всяка следваща вълна на тази болест ще е все по-слаба, но всяка следващата форма ще е все по-вирулентна".

Доц. Кирилов подчерта, че с приемането на законовите промени се облекчава ежедневието на семействата със заболели деца. Тази законодателна процедура спестявала промени по три закона.

Доц. Тонев обясни, че от ПП са съвносители на този законопроект, защото смятат, че решава конкретен проблем, с който всяко българско семейство се е сблъсквало.

"Идеята е да се заличи една несправедливост. В тези 2 години COVID криза се е налагало хората, които не могат да оставят децата си без надзор вкъщи, да излизат в неплатен отпуск, защото иначе ще нарушават буквата на закона", подчерта той.

Проф. Асен Балтов заяви, че от ГЕРБ остават с впечатлението, че Министерството на здравеопазването не взима адекватни мерки по отношение на варианта Омикрон. "Много хора се крият от статистиката и реално има много повече заболели от това, което се съобщава всеки ден", обяви той.

Д-р Георги Михайлов от БСП му отговори, че тази инфекция вече е много по-позната, разработени са ваксини и че "човечеството е наясно с това как да се справи с нея".

При обяснение на отрицателен вот Христо Гаджев от ГЕРБ обяви, че с приемането на датата 1 януари 2023 г. се залага "финансова бомба за следващия министър", който ще трябва да намери средства, за да обезпечи промените. Според него целият законопроект е безсмислен и е просто един ПР, който да демонстрира "справяне с COVID вълната".

По предложение на Петър Кулински от ПП депутатите удължиха работното си време до приемането на промените в Закона за ДДС, Закона за съдебната власт, Закона за хазарта и гласуването на промени в постоянните парламентарни комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови