Референдумът на "Шоуто на Слави" на дневен ред за депутатите

Симона Костадинова 12 май 2016 в 06:15 4571 1

Депутатите ще разгледат в пленарна зала предложението за провеждане на национален референдум, внесено от "Шоуто на Слави".

Точката е първа в дневния ред за днешния ден.

Вчера правната комисия прие пет от шестте въпроса за референдума. Не беше подкрепен единствено този за електронното гласуване, защото според комисията вече има решение по тази тема. Комисията по взаимодействието с неправителствените организации пък подкрепи и шестте въпроса, както направи и вътрешната в края на миналия месец.

Преди ваканцията си депутатите все пак решиха националното допитване, инициирано от "Шоуто на Слави", да се проведе заедно с президентските избори в края на годината. Първоначалната идея на управляващите от ГЕРБ беше в Изборния кодекс да се запише, че референдуми, инициирани от граждани (какъвто е на Слави Трифонов), не могат да се правят в един и същи ден с национални избори.

От партията на Борисов се канеха да направят референдума в разгара на лятото - през юли или август. ГЕРБ защитиха искането си с това, че ако референдумът е отделно от изборите за президент "ще се съхрани енергията на хилядите застанали зад инициативата на "Шоуто на Слави".

Скоростното приемане на промените в Изборния кодекс предизвика съмнения, че причината за бързането в това, че част от управляващите партии не искат това допитване да е обвързано с президентския вот, за да не станат задължителни за изпълнение резултатите от него. Така би станало, ако в референдума участват не по-малко от участвалите в последните парламентарни избори и от тях с "да" са гласували повече от 50%.

Искането на ГЕРБ референдумите по инициатива на гражданите да са отделно от изборите предизвика силно недоволство не само в обществото, но и сред партиите в управлението. Против тази промяна бяха от РБ.

В крайна сметка обаче след обществено недоволство, редица консултации между партиите в управлението и среща с премиера Бойко Борисов депутатите се отказаха от вече приети на второ четене текстове и решиха да оставят референдума да бъде заедно с изборите.

От "Шоуто на Слави" държат въпросите, които предлагат, да останат непроменени. Дали обаче това ще стане, ще решат депутатите в пленарна зала.

Ето какви са предложенията на телевизионното предаване за въпросите в национално допитване:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

12.05 2016 в 07:36

Това не е искане за референдум, а "Шоуто на Слави" 2!
Славейчо се опитва да се мушне в голямата политика, показвайки колко обича народа и колко е загрижен за добруването му. Може и да успее. Все пак там са и Бареков и Сидеров и много други знайни и незнайни борци за всеобщо щастие. А нам татарам - одна хуя, отговорило татарското радио на подобен въпрос.

Поздрав!