Бежанци в Гърция приеха православието

OFFNews 07 май 2016 в 14:44 5305 0

Шестима бежанци, пребиваващи в Идомени, бяха покръстени по тяхно собствено желание днес от митрополита на Гуменисис Димитриос, съобщи сайтът "Добротолюбие".

В храма „Св. Богородица Достойно есть“, намиращ се в Аксиуполи, Киликия, митрополитът, заедно с ефимерия на храма о. Игнатий Калогеракис, както и местни духовници, извърши тайнството св. Кръщение, в което получиха печата на Светия Дух шестима бежанци – четирима със сирийски и двама с иракски произход.

Сред тях имаше едно детенце на две години с баща си, както и един младеж. От много време тези бежанци са изразили желанието си да приемат Кръщение и да станат православни християни.

В извънредното си изявление митрополитът на Гумениси обясни пред сайта orthodoxia.info, че бежанците са преминали през период на катехизация, и са заявили желанието си да бъдат покръстени.

„По време на посещенията ми в Идомени, някои бежанци се умилиха от думите за Христа. Видях ги да плачат. Попитаха ме дали биха могли да станат християни“, разказа още митрополитът. „Отговорих им да изчакат, да видим доколко е истинско и самоволно желанието им, нека първо преминат през катехизис и след това ще го направим“, добави още той.

Покръстването на бежанците.

Покръстването на бежанците.

През последния период от време оглашените прекарваха ежедневно много часове в катехизис от митрополита, както и неговите съратници, също така постеха. На Велика сряда отново заявиха желанието си да бъдат покръстени и беше обявено, че това ще стане на Велика събота.

„Почтени хора са, трудолюбиви, добри“, разказа митрополитът на Гумениси, като изрази радостта си и удовлетворението си за случилото се.

Новопросветените приеха имената Рафаил, Ангел, Даниил, Павел, Христос и Димитрий. Кръстници станаха местни жители. Един от тях е доктор със сирийски произход, който много години живее в Гърция и работи като в местната болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови