РБ се разграничи от гласуваното в Изборния кодекс, обмислят бойкот

Симона Костадинова 21 април 2016 в 14:40 4809 2

В Реформаторския блок обмислят дали да бойкотират по-нататъшното гласуване на Изборния кодекс, заради днешните промени, направени от депутатите при окончателното гласуване на текстовете в пленарна зала.

Това обяви ръководството на Блока на брифинг в парламента.

Днес народните представители въведоха задължително гласуване и отказаха да бъде обособен избирателен район "Извън страната" и така ще попречат на българите в чужбина да избират свои депутати. Освен това те гласуваха текст срещу референдума, иницииран от Слави Трифонов. Депутатите решиха да не се допуска провеждането на избори и на национален референдум в един ден и това ще доведе до провеждането на референдума в разгара на лятото - през юли или август.

Реформаторите все още не са взели окончателно решение дали да бойкотират гласуването на Изборния кодекс. Това ще зависи от гласуванията до края на днешния и през утрешния ден.

РБ не излиза от управлението, не излиза в опозиция, каза Найден Зеленогорски.

Той беше категоричен, че приетите текстове противоречат на части от Програмната декларация на правителството, както и че е прекалено прибързано да се въвежда задължително гласуване, защото ще има референдум и хората трябва да се произнесат. Това е било записано и в програмната декларация. "Задължителното гласуване не е лекарството, което ще ни излекува от корпоративния вот", заяви Зеленогорски и подчерта, че държи при по-нататъшното гласуване на Кодекса да се приемат текстовете за изчистването на мъртвите души, въвеждане на машинно гласуване.

Мартин Димитров бе категоричен, че ГЕРБ, ДПС и БСП са опорочили референдумите. Това е подмяна на всички обещания при създаването на правителството. "Днес ДПС, БСП и ГЕРБ направиха така, че гласът на българите да не бъде чут", каза Думитров.

Радан Кънев разкритикува решението българите извън страната да нямат правото да избират свои депутати. "За" гласуваха всички депутати без тези на РБ.

"Готови сме да задължим българите, които трябва да избират нас, депутатите, но не искаме да се съобразяваме с тяхното мнение", коментира той.

Отказът на ГЕРБ да обособят район за гласуващите в чужбина е заради симпатиите между ГЕРБ и ДПС, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

2

Red or Dead

13.05 2016 в 21:20

Е , то си е след дъжд качулка!

12881

1

Иван55

21.04 2016 в 14:50

"Мартин Димитров бе категоричен, че ГЕРБ, ДПС и БСП са опорочили референдумите."

Мартин Димитров да ни припомни кои от РБ подкрепиха изцяло въпросите за референдума на Плевнелиев. Това ще да е читавото, другите- в кюпа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!