Разследване на главния прокурор по ''възрожденски'' (обновена)

Костадин Костадинов предлага главният прокурор да се разследва от дясната му ръка

Йорданка Веселинова 26 януари 2023 в 14:09 7532 1

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Костадин Костадинов

Пленарната зала прие идеята на "Възраждане" за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор. Текстовете минаха със 117 гласа "за", 20 "против" и 48 "въздържал се".

Проектозаконът за промени в Закона за съдебната зала влиза за втори път в парламента. В 47-ото НС той обаче не стигна до зала, а днес, по предложение на Петър Петров от "Възраждане", успя да влезе в пленарна зала на първо четене.

В проектозакона на Костадин Костадинов, внесен още в първия ден на 48-ото НС, се предлага главният прокурор да се разследва от неговата дясна ръка - ръководителят на Националната следствена служба. Според вносителите така България щяла да се съобрази с препоръките на Венецианската комисия и да има ефективно разследване на обвинител №1. Ако текстовете влязат в сила, то на практика би означавало главният прокурор Иван Гешев да се разследва от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Председателят на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви, че следствието било независимо, а текстовете възстановявали оригинални положения в Конституцията. Той заяви, че конституционната реформа от 2015 променяла текстовете. Хамид Хамид пък иронично коментира, че това се случило заради правосъдния министър на ГЕРБ, чието име не си спомнял - визирайки Христо Иванов. 

Искрен Митев от ПП определи ГЕРБ като "голям звяр" и попита: "Къде се е чуло и видяло вълкът да хвали ловеца?"

Бившият вътрешен министър в кабинета "Петков" Бойко Рашков заяви, че останалите предложения в проектозакона - за независимост на следователите, следва да бъдат разгледани внимателно. Лидерите на БСП и ДПС - Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ обявиха, че ще подкрепят текстовете.

Проектозаконът влезе преди промените в Наказателно-процесуалния кодекс, предложени от Министерски съвет и Надежда Йорданова от "Демократична България", в които се предлага механизъм за реално разследване на главния прокурор. Предстои залата да се произнесе по тях.

Зам.-председателят на парламентарната правна комисия Петър Петров от "Възраждане", в право на отговор пред OFFNews, разясни идеята на партията за въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор:

- Каква е идеята на “Възраждане” за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор?

- Тя включва два съществени елемента, които са неразривно свързани един с друг и са вкючени в законопроекта. Изкарване на следствието от завасимост от прокуратурата. Следствието трябва да е самостоятелно - да има своя роля и функция, каквато има чл. 117 ал. 2 от Конституцията. Тоест - то да стои наравно с прокуратурата и съда, а не да е зависимо от прокурата. С други думи - връщане на режима, който беше до 2006 г. Само тогава, и само ако това бъде постигнато, може да се реализира втория елемент от законопроекта. А именно- директорът на Националната следствена служба, който вече ще е независим от прокуратурата и от главния прокурор и няма да бъде назначаван от него и няма да му е заместник. Само в такъв случай той би могъл да осъществява разследване на главния прокурор, а и не само на него, а и на председателите на ВАС и ВКС, защото няма да има кой да е йерархически над него. С нашия законопроект, който беше приет с такова голямо мнозиство, сегашното йерархичното положение се променя коренно, за да възстанови тази позиция, този пиадестал, образно казано, който има следствието по чл. 117 ал. 2 от Конституцията.

- Ще поискате ли извънредно заседание на правна комисия, за да може в малкото оставащи дни текстовете да минат на второ четене?

- Разбира се. Идеята на всеки един законопроект е да бъде приет на второ гласуване.

- Каква е идеята? Извънредно заседание тази седмица и съкратен срок от три дни?

- Най-вероятно извънредно утре и съкратен срок от три дни и ново заседание на правната комисия - най-вероятно на редовното в сряда, когато всички законопроекти да бъдат разгледани.

-Според Вас има ли политическа воля за това?

-Доколкото видях, че мнозинството от партиите подкрепиха нашия законопроект, и доколкото виждам, че се формира някаква нагласа и за НПК, без да съм пророк, аз мисля, че е възможно.

-Дали няма да е символично, както се случи със спецправосъдието в 46-ото НС?

-Нашата работа като законодателен орган е да направим така, че законите да влизат в сила, а не символични гласувания.

-Въпросът ми е дали днешните големи мнозинства ще се окажат прах в очите?

-Дали ще се окаже прах в очите зависи само и единствено от президента, който би трябвало да следи днешния законодателен ден и процес, за да реши дали да разпусне НС, или да му даде един малко по-дълъг скрок, видно голямото мнозинство, което се формира за създаването на механизъм за разследване на главния прокурор, и да ни позволи да приемем законопроектите и на второ четене.

* Текстът е обновен в 17:56 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови