Радев призова правителството ''да не се крие'' зад парламента за Северна Македония

OFFNews 22 юни 2022 в 10:22 1575 3

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов-Архив

Румен Радев и Илияна Йотова

Президентът Румен Радев призова Министерският съвет "да не се крие зад Народното събрание" за Северна Македония, защото е водещата институция в процеса.

Държавният глава е в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където ще открие Национална конференция "Език свещен".

Радев не коментира думите на колегата си от Северна Македония Стево Пендаровски, че преди година му е отказал включването на трета страна в преговорите с думите, че "не ни е нужно и че ние най-добре си ги заем нашите проблеми и не ни трябва трети".

Пендаровски избухна срещу БПЦ: Кои сте вие, че да размисляте за името на църквата ни?

Вместо това се обърна към политическите лидери в Северна Македония с призив за "политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещото", "защото пътят към Европа е път напред, не назад".

Президентът повтори, че френското предложение е най-доброто до момента и че го има, защото България е отстояла ветото на два съвета за разширяване миналата година. Според него въпросът за отстояването на гражданските права, тяхната защита и борбата с дискриминацията не може да бъде само двустранен въпрос, а трябва да се издигне на ниво ЕС.

"Искам да призова българските политиците да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната на Конституцията не е последната, както някои твърдят, а първата крачка по пътя на интеграцията", каза още той. 

Президентът коментира, че процесът се базира на преговорната рамка, която е ангажимент и се разработва от ЕС, и двустранния протокол, който се изработва от нас и се залага като неразделна част, защото рамката сама по себе си не може да разреши нашия проблем.

"Френското предложение е добро като преговорна рамка, но същността - истинската защита на интересите, на културното наследство, на промяната на учебниците и табелите и прекратяване на процеса по дебългаризация - зависи от двустранния протокол", заяви Румен Радев. 

По думите му на базата на този протокол ЕС ще следи какво да изисква и да защита в процеса на преговорите. Към момента протоколът не давал достатъчно гаранции и защита като действия, механизми, срокове и критерии.

Той призова институциите да заложат  липсващите части, защото ако протоколът не бъде прецизиран, преговорната рамка се обезсмисляла.

За предстоящото гласуване на вота на недоверие президентът обясни, че очаква въпросите за властта да не изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, който бил ясен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

22.06 2022 в 18:23

Преброяване на копейкаджиите.
Миризливите зелени чорапки се наредиха до ДПС, ГЕРБ, Израждане и чалгарите.

14469

2

случайно прочетох

22.06 2022 в 11:41

Еееее, жал ми е за Петков.Как смогва да им търпи мтаморфозите на Радев, Бай Х, Учиндолския, не знам!

Да е последователен, е единственият правилен ход, според мен.

2910

1

ivenco

22.06 2022 в 10:31

Ей го другия шизофреник.До вчера викаше правителството да не взима решение без Парламента.Сега обратното.Същи как тикв0ний.Днес едно,утре друго.