Процедурата по начина на водене в НС остава, въвеждат обяснение на малцинствен вот

Парламентарните комисии трябва да заседават най-малко веднъж месечно вместо веднъж седмично, както беше досега

Йорданка Веселинова 02 ноември 2022 в 15:07 1307 0

Архив

Снимка Сергей Антонов/ OFFNews

Гласуване в пленарна зала

Процедурата по начина на водене на парламентарните заседания остава, въвеждат обяснение на малцинствен вот - това са основните промени в Правилника по организацията и работата на Народното събрание.

Депутатите гласуваха първата половина на правилника, а останалата част и приемането му в цялост се отлага. От "Продължаваме промяната" поискаха удължаване на днешния пленарен ден до приемането на правилника, но искането им не мина. С това си предложение от ПП опитаха да отложат връщането на хартиената бюлетина, с което ще се занимава правната комисия този следобед. Рано сутринта ПП, ДБ, "Възраждане" и БВ опитаха да извадят промените в Изборния кодекс от програмата на парламента, но "мнозинство хартиена бюлетина" (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП) надви.

Интересен обрат се видя в поведението на групата на "Възраждане", които сутринта се обявиха срещу хартиената бюлетина, но пък по обяд с гласуването на групата помогнаха за връщането ѝ.

Приетите предложения

Бе подкрепено предложението на "Демократична България" Министерският съвет да изпраща до Народното събрание всички актове, които представляват класифицирана информация и не подлежат на обнародване от основен интерес. Освен това в парламента ще се изпращат и периодичните доклади на службите за сигурност, както и решенията за назначения и освобождаване на ръководители на службите за сигурност. Всички тези актове следва да се изпращат в парламента веднага след приемането им.

Мина предложението на ДБ председателският съвет да изслушва ръководителите на службите за сигурност, когато има тема, за която са нужни сведения от службите.

Бе прието и предложението на ГЕРБ-СДС и БСП парламентарните комисии да заседават най-малко веднъж месечно вместо веднъж седмично, както беше досега. Това на практика означава, че за по-малко работа народните представители ще получават същите бонуси. (Бонусите към депутатските заплати се определят от участието им в комисии, а не от броя на заседанията - б.а.) Освен това по искане на ГЕРБ вече няма да се води стенографски протокол от изслушвания и разисквания в комисии. Такъв ще продължи да има за дебатите и гласуванията по законопроекти и проекторешения.

Първоначално приетото в комисия предложение на ПП седмичната програма да се обявява във вторник до 12 часа бе редактирано по предложение на ГЕРБ-СДС, които поискаха проектът да се обявява до 17 часа.

Процедурата по начина на водене остава, въвежда се обяснение на малцинствен вот

Без дебат народните представители се отказаха да опитват да ограничават злоупотребите с процедурата по начина на водене. От БСП бе направено предложение такава процедура да се дава на един представител от парламентарна група. Вчера от левицата редактираха идеята си и поискаха право на такава процедура да имат до трима представители от група. В крайна сметка идеята им не събра подкрепа, а процедурата, през която се губи най-много парламентарно време и възникват големите скандали в НС, остава.

Обяснение на вот, различен от този на мнозинството, ще е допустима процедура в новия парламент. Редакцията е по предложение на БСП. До момента право на обяснение имаше само при отрицателен вот. От вносителите защитиха идеята си със случаите, при което дадено решение не се приема, но депутатите, гласували "за", нямат право на обяснение.

С ротация или без: ГЕРБ скочиха, че ще останат с една комисия по-малко

Спор възникна около формирането на Комисията за контрол на службите и идеята тя да се ръководи на ротационен председател, който да се сменя в началото на всяка парламентарна сесия. Според ГЕРБ, ако това се случи, то ще се наруши пропорционалното разпределение на комисиите (парламентарните групи взеха брой комисии, отговарящи на големината им - б.а.). По думите на председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в началото на следващата парламентарна сесия ПП трябва да вземе тази комисия, а ГЕРБ да вземе една от комисиите, оглавени от ПП. В началото на другата сесия - ДПС взема комисията за контрол на службите, а ПП поема една от комисиите, оглавени от движението.

От "Възраждане" и "Продължаваме промяната" поискаха първоначалното предложение да не се променя и председател на комисията да се избира на ротационен принцип.

Десислава Атанасова обвини ПП, че са се държали като "диктатори и самодръжци на властта", защото в предния парламент опозиционните тогава групи на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" не получиха нито една комисия. В крайна сметка, след дълъг спор, предложението на Атанасова не мина и Комисията за контрол на службите ще се ръководи от ротационен председател.

Какво друго отхвърлиха депутатите

Зелената енергия няма да е във фокуса на парламента. Това решиха депутатите, отхвърляйки предложението на ДБ имената на три от парламентарните комисии - и респективно тяхната работа, да е свързана с кръговата икономика, зелената трансформация и климатичните промени.

Бе отхвърлено приетото в комисия предложение на ПП председателят на парламента да може да сменя главния секретар на парламента по всяко време. До момента той се сменяше при избирането на нов председател. В 48-ото НС вече възникна казус около назначението на новия главен секретар - Стефания Караславова. По данни на гражданското движение БОЕЦ за нея има три одиторски доклада. Именно за това бившият депутат от "Има такъв народ" Иво Атанасов, който вече е в парламентарната група на "Продължаваме промяната", поиска оставката на председателя на парламента Вежди Рашидов - заради лошо управление на администрацията на Народното събрание и назначението на Караславова, която по думите на Атанасов е "калинка" на ГЕРБ. По-късно от ПП се отказаха да искат оставката на Рашидов, защото нямат достатъчно гласове.

Отхвърлена бе идеята на ПП нечленуващите в парламентарни групи депутати да имат места в парламентарните комисии. До момента имаше такава възможност, но тя не бе задължителна. Така например в миналия парламент отцепниците от ИТН загубиха местата си в комисиите, в които членуваха. Т.нар. група на отцепниците обаче не получи места в нито една от комисиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!