Президентът: Светът изгуби своя баланс, ЕС изглежда слаб

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2016 в 15:14 8573 2

Президентът: Светът изгуби своя баланс, ЕС изглежда слаб

Светът изгуби своя баланс. Ще отнеме доста време, докато бъде създаден нов устойчив световен ред.

Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на 12-та Годишна среща на държавните глави на страните от ЕС от групата "Арайолуш". Президентите на 11 държави са у нас по покана на българския държавен глава. Срещата ще се проведе в Пловдив и в София и в нея ще бъдат дискутирани заплахите пред ЕС, като акцент ще са миграционната криза, борбата с тероризма и Брекзит. 

Свидетели сме на историческа трансформация, но Балканите имат нужда от силна подкрепа, за да продължат напред по пътя на европейското и демократично развитие, заяви българският държавен глава.

По думите му Европейският съюз изглежда слаб и разделен и в него протичат 11 кризи - миграция, тероризъм, Grexit и криза в Еврозоната, Brexit, украинска криза, криза в отношенията ЕС-Русия, икономическа и дългова криза, криза на безработица, и по-специално младежка безработица, криза на шестващ национализъм и популизъм, криза в Шенгенското пространство и морална криза, която се изразява в оспорване на европейските ценности и липса на солидарност. 

Росен Плевнелиев подчерта, че Съюзът се нуждае от нови интеграционни поректи, като Европейският енергиен съюз, европейска отбранителна инициатива, Европейски цифров съюз, разширяването на ЕС по посока на Западните Балкани.

Той заяви, че гражданите на ЕС вземат мира, отворените пазари и граници за даденост, но са притеснени от миграцията, тероризма, безработицата, бюрокрацията. И допълни:

Реакцията е възход на популистки и евроскептични партии, като резултат от това – неспособност да се решават устойчиво кризите. Застаряващо население, лоша демография, несигурни външни граници, растяща вътрешна фрагментация, болезнена дългова криза, трудни перспективи пред икономиката и заетостта, тероризъм в сърцето на Съюза, избегнатият на косъм Grexit, масова безработица и драстични бюджетни ограничения удариха със страшна сила много от държавите в Съюза. Миграционната криза вкара нова доза разделение, а зависимостта от пазачите на портите на Европа, като Турция, Египет, Либия и други, ще става все по-голяма. 

Държавният глава посочи, че за пръв път от много години насам сигурността в Европа е тотален приоритет. Според него съществува "блоково противопоставяне" за обществения ред. "Прекалено много европейски политици преминават границата на популизма. Все повече граждани залитат по аурата на силни лидери, подценявайки най-важното – институциите и закона", предупреди президентът: 

Националистическите партии, които подхранват страховете на хората, набират сила. Омразата, расизмът, ксенофобията, популизмът и агресивният национализъм са отново във възход. Именно в такива времена е от ключово значение да покажем силата на нашите ценности и единство. Европейският съюз е преди всичко съюз на ценности. Ако ценностите си отидат, остава само геополитика и интереси. Останем ли само в полето на геополитиката и тяснонационалните интереси, се връщаме обратно в 19 век.

По думите му занапред трябва да се избягват всякакви ескалации, като се търси устойчиво решаване на кризите от всички членове на Евросъюза, защото сътрудничеството "вече не е въпрос на избор, а на необходимост".

"Няма съмнение, светът, в който живеем днес, се променя бързо. Отговорността да обърнем внимание на важните въпроси, които ще оформят следващите десетилетия, пада върху нас, политическите лидери. Само последователна дългосрочна визия с ясни приоритети ще ни позволи да се справим успешно с предизвикателствата на бъдещето. Само силен Европейски съюз може да гарантира мир и демокрация в Европа. Дискусиите, които ще проведем днес, ще ни помогнат да начертаем един успешен курс към този желан от всички нас резултат", каза още държавният глава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25765

1

Victimized

14.09 2016 в 15:42

"Миграционната криза вкара нова доза разделение, а зависимостта от пазачите на портите на Европа, като Турция, Египет, Либия и други, ще става все по-голяма."
Много интересно са дадени точно тези три държави за пример , особено след като Турция стремглаво върви в посока противоположна на евроатлантическата . Вероятността в Турция да се случи сценария от Либия и Египет става все по голяма и щом марионетката ги говори такива неща , не би трябвало да има съмнение , че така ги е получил като опорни точки .
Другото което лъха е лицемерието с което говори за демографската криза и тероризма в сърцето на Европа , след като тези процеси се засилиха особено много в следствие на политиката която ТОЙ и началниците му прокарват последните няколко години .