Плевнелиев събира 11 президенти в Пловдив, обсъждат тероризма и бежанската криза

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2016 в 09:57 7446 4

Плевнелиев събира 11 президенти в Пловдив, обсъждат тероризма и бежанската криза

11 президенти на европейски държави се събират в сряда в Пловдив на 12 Среща на президентите на страните от групата „Арайолуш“. Форматът е учреден през 2003 г. в Португалия и веднъж годишно събира държавните глави на парламентарните републики в Европейския съюз. 

Срещата у нас ще се проведе на 14 септември в Регионалния Етнографски музей в град Пловдив и на 15 септември в Националния исторически музей в град София. В рамките на форума в Пловдив и София държавните ръководители на парламентарните републики в Европейския съюз ще обсъдят бъдещето на обединена Европа и на Балканите, както и предизвикателствата, пред които сме изправени днес – миграционната криза, борбата с тероризма, Европа след Брекзит. На 15 септември участниците в срещата на най-високо равнище ще дадат съвместна пресконференция в Дом 2 на Резиденция „Бояна“ в София.

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев на посещение в България ще бъдат президентът на Федерална република Германия Йоахим Гаук; на Италианската република Серджо Матарела; на Република Латвия Раймондс Вейонис; на Република Малта Мари-Луис Колейро Прека; на Република Полша Анджей Дуда; на Португалската република Марсело Ребело Де Соуза; на Република Словения Борут Пахор; на Република Унгария Янош Адер и на Република Финландия Саули Нийнистьо.

Във формата участват и президентите на Австрия и Естония.

България беше поканена да се присъедини към групата „Арайолуш“ от Полша и Португалия през 2013 г., а на срещата на Групата в Германия през 2015 г. страната ни единодушно бе определена за домакин на следващата й среща.

Неформалният форум за политически диалог на най-високо равнище е създаден през 2003 г. в португалския град Арайолуш от тогавашния президент на страната Жоржи Сампайо. Форматът събира президенти от европейските страни, които не представляват държавите си в Европейския съвет. Президентите на парламентарните републики от ЕС обсъждат актуални въпроси и проблеми на обединена Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6560

4

ultra-73

14.09 2016 в 14:46

"португалската република"?!? Че от кога кралство Португалия стана република??????

6569

2

Black Hex

14.09 2016 в 10:57

Снимката прилича на кадър от Мъпет шоу. Събират се едни хора да обсъждат неща, без да стигнат до конкретни решения или поне предложения, защото от тях не зависи н-и-щ-о!

8570

1

CAESAR

14.09 2016 в 10:44

Всъщност - това е прощалната му вечеря...