Президентът Радев: Поне 6 месеца преди избори подготовката им трябва да е приключила

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2019 в 19:06 2468 0

Снимка пресслужба

За навременно приемане на законови и организационни правила за следващите избори и за своевременни действия на компетентните институции призова президентът Румен Радев по време на среща, посветена на проблемите при отминалия местен вот.

Има ерозия в доверието в изборния процес и тя отблъсква избирателите, заяви държавният глава и допълни, че от честността и прозрачността на изборите зависи не просто демокрацията, зависи легитимността на управлението и на институциите, съобщиха от пресслужбата на президента.

Радев е настоял поне този път 6 месеца преди следващите избори всичко да бъде ясно и организирано - ако има законови и организационни промени, те трябва да са приключили, машините да са доставени, сертифицирани и да върви процесът по обучение и тестове. Според него това означава, че този процес трябва да започне в началото на следващата година.

В срещата са участвали членове на ЦИК и на обществения съвет към комисията, представител на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в МРРБ, на „Информационно обслужване“ АД, както и анализатори по изборния процес. Доклади бяха изпратени от МВР, ДАНС и прокуратурата.

„Липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори“, е посочил президентът. Той е подчертал, че задача на всички е да се повиши доверието в изборния процес, защото това ще повиши и доверието към институциите.

Румен Радев е определил като абсолютно недопустим за европейска държава дела на недействителните бюлетини за общински съветници, както и сгрешените бюлетини. Той е призовал ЦИК да направи анализ на какво се дължи високият им процент на базата на пуснатите бюлетини.

„Решението на проблема е въвеждането на машинен вот“, е настоял президентът. Според него логическият механизъм на машината би предотвратила пропуск при гласуване, улеснява преброяването, обобщаването и анализирането на резултатите, избягват се рискове със забавяне на данни, транспортиране на бюлетини. Радев е поставил въпрос защо в бюджета за следващата година не е предвидено отделно перо за закупуване на машини за вота. Държавният глава посочил, че трябва да се ускори и работата по въвеждане на дистанционно електронно гласуване и заяви, че по тези две теми своя ангажимент трябва да поеме изпълнителната власт.

Президентът е отбелязал като пропуски и разминаването в избирателните списъци, неспазването на закона за оповестяване на резултати от екзитполове в изборния ден, а като най-труден проблем посочи справянето с корпоративния, купен и контролиран вот.

Според него голяма част от злоупотребите с изборите дори не са попаднали в статистиката на органите на реда. „Усещането в хората е и коментарите на анализаторите показват, че купуването на гласове е цяла индустрия за десетки милиони“, е подчертал президентът и категорично се е обявил за увеличаване на санкциите както за административни, така и за криминални престъпления.

Румен Радев е призовал и за дебат около правилата за оповестяване на екзитполовете на социологическите агенции в рамките на изборния ден, защото изнасяните в момента данни умишлено или не могат сериозно да повлияят на избирателната активност.

Според председателя на ЦИК Стефка Стоева пълен анализ на изборите може да се направи след влизането в сила на всички съдебни решения, свързани с провеждането на изборите. Тя се спряла на три основни проблема, касаещи вота, като също повдигнала въпроса за високия дял недействителни бюлетини, както и сложността на протоколите.

Стоева посочила, че трябва да се обсъди и как трябва да работят Секционните и Общинските избирателни комисии, при условие че ЦИК е постоянно действащ орган. Тя определила вота като добре организиран и посочила, че за разлика от други години е нямало скандали като „Костинбродската афера“ или като хаоса с бюлетините в „Арена Армеец“, а жалбите в административните съдилища са двойно по-малко на брой. От ЦИК отбелязали, че честата промяна на изборните правила също затруднява процеса. Проф. Михаил Константинов от „Информационно обслужване“ посочил, че най-точен анализ за причините за недействителния вот може да се направи, ако се проверят самите бюлетини.

От Българската социологическа асоциация и от Обществения съвет на ЦИК са настояли да се подобри подготовката и да стане по-ефективно обучението на членовете на секционните избирателни комисии. Своевременното изготвяне на методически указания ще предпази от грешки, заявила Михаела Доцова, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК. Според доц. Стойчо Стойчев от Лабораторията за изборни системи и технологии към СУ „Св. Климент Охридски“, справянето с контролирания вот минава през преодоляване на социално-икономически зависимости и подобряване на живота на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови