Преференции пренаредили листите в 16 общини

42.10% са гласувалите на втория тур на местните избори

Юлиана Ончева 06 ноември 2019 в 17:38 2678 0

44% от избирателите (1 363 183 души) са гласували с преференция. Преференциалният вот е пренаредил 16 листи за общински съветници в страната, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев на пресконференция за местните избори, която даде заедно с другия говорител на Комисията Таня Андреева.

В Симитли от тази възможност са се възползвали 92%, в Челопеч - 86%. Това са и двете водещи общини по този показател. Последните са Черноочене (3%), Якоруда (4%) и Хитрино (8%). В София преференциално са гласували 21% от избирателите, в Пловдив те са 36%, а във Варна - 45%. В големите градове процентът варира между 40 и 50 на сто.

Българският избирател използва преференциите в кандидатските листи, подчерта Андреев.

Активност

Избирателната активност към 20 ч. на 3 ноември е 42.10%. Гласували са 1 674 147 от избирателите. "Това число е взето на основата на избирателите, които са гласували, тоест по подписите в избирателните списъци", каза Андреев.

Най-високата активност е била в Георги Дамяново (83.3%) и Белене (83.03%). Най-ниската е била в Пловдив - 28.91%, и Варна - 28.97%.

Жалби

Общият брой на жалбите и сигналите от насрочването на изборите до днешния ден - извън двата изборни дни (те се завеждат в самостоятелен публичен регистър) - са 348. От тях 78 са срещу решения на секционните избирателни комисии, 137 касаят регистрациите на кандидати, партии и коалиции, в 18 се иска повторно преброяване и са отнесени от ЦИК до ОИК и административните съдилища, които са компетентни да се произнасят по всички жалби срещу резултатите от изборите. 98 от общия брой са за предизборната кампания.

На 3 ноември са постъпили 129 жалби и сигнали, от които 62 са за нарушения на организацията в изборния ден и най-често те касаят действия на секционните комисии, например откриването на изборния ден, допускането на застъпници. 16 са за нарушения на избирателните права - най-често те касаят недопускане до гласуване на избиратели, които нямат уседналост в даденото населено място. 44 са за предизборна агитация в изборния ден, 20 от които са свързани с публикуването на резултати от социологическите проучвания. Взети са решения срещу 9 медии и предстои издаването на актове и налагането на глоби.

7 са жалбите за купуване на гласове. "По отношение на тях ЦИК и СИК няма компетентност, те са препратени към органите на прокуратурата и МВР за проверки и предприемане на наказателно преследване, ако се установи, че е извършено престъпление", каза Андреев.

Празни протоколи

По отношение протоколи с подписи и мокър печат, но с оставени празни графи за броя избиратели, подкрепили двамата кандидати за кмет на София - Мая Манолова и Йорданка Фандъкова, показани тази сутрин от Манолова, Андреев коментира:

"Това е част от защитната позиция на един от кандидатите в изборите за кмет на София, но този въпрос би трябвало да бъде поставен в едно съдебно производство по обжалване, ако той реши да обжалва изборните резултати от първия и втория тур в София. ЦИК не може да се произнесе, тъй като общинската избирателна комисия е тази, която отчита резултатите и тя обявява с решение резултатите от избора и този резултат, това решение подлежи на съдебен контрол от Административния съд така, както е предвидено, съгласно Изборния кодекс".

Несебър

Казусът с избрания за четвърти кметски мандат Николай Димитров, който бе арестуван по обвинение в купуване на гласове, също бе повдигнат пред говорителите на ЦИК. Неяснотата дали той може да встъпи в длъжност, или не провокира областния управител на Бургас да изпрати писмо до ЦИК с искане за разяснения.

В крайна сметка обаче той ще трябва да вземе решение, тъй като въпросът не е от компетентността на ЦИК, стана ясно от думите на Андреев:

"Вчера разгледахме в ЦИК писмото, което беше постъпило от областния управител на Бургас, в което бяха поставени 4 основни въпроса, но всички те са свързани с тълкуването и прилагането на Закона за местното самоуправление и местната администрация. ЦИК до момента винаги е съблюдавала стриктно своите правомощия и в тази връзка има практика, че няма как тя да дава становища по прилагането и тълкуването на разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация. В тази връзка отговорихме писмено на областния управител на Бургас. Оттук нататък би трябвало областният управител да прецени всички приложими разпоредби на закона във връзка с встъпването в длъжност на кмета на община Несебър".

Шумен

При повторното въвеждане на резултатите от изборите в Шумен не са открити съществени грешки, които да повлияят върху резултатите, увери Андреев също в отговор на въпрос:

"Не бяха установени такива грешки, които да могат по някакъв начин да повлияят върху обявения от Общинската избирателна комисия резултат. В тази връзка, ако има спор по отношение на това дали правилно са отчетени или не - както знаем, това е въпрос, който следва да бъде поставен пред Административния съд, който да разгледа жалбата и вече в рамките на съдебното производство да се установи законосъобразността на изборите в Шумен за кмет на Шумен".

На съд

Жалби с искане за повторно преброяване или касиране на изборите вече постъпили в административните съдилища на страната. Такава подготвя и екипът на Манолова по отношение на изборите в София.

18 жалби са препратени от ЦИК към съдилища, включително за Шумен. Отделно от това жалби могат да се подават и чрез ОИК, и директно в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови