''Празен чек'' или формалност: Бюджетната комисия подкрепи изменение в договора за F-16

Йорданка Веселинова 19 юли 2022 в 17:49 3590 3

Архив

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Драгомир Заков

На извънредно заседание днес парламентарната комисия по бюджет и финанси ратифицира международния договор за изменение и допълнение на офертата за изтребители F-16 и свързаната с тях поддръжка, подписан на 23 февруали в Охайо и на 17 юни в София.

Законопроектът бе приет на първо четене с 14 гласа "за" и 4 "против" - на БСП и "Възраждане".

Целите на законопроекта са възможностите за подобряването на договора, както и искането на България да се извършат по-значими промени в съдържанието на подписания договор. В мотивите изрично е посочено, че с ратификацията не се изискват допълнителни вноски към вече авансово заплатената от България сума, както и че договорът не намалява и не стеснява заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70 и осигурява възможности за оптимизиране на доставките от страна на САЩ. 

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков заяви, че повечето промени са свързани с осъвременяване на софтуера на самолетите F-16. По думите му това се налага, тъй като първият договор е от 2019 г., а досега доста от технологиите са се развили. Той прогнозира, че ще се наложат още такива промени в следващите месеци.

Основните промени:

1. Актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав (летци - 2 души, както и инженерно-технически състав - 5 души);

2. Коригиране на стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите;

3. Коригирани в различна степен срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици. Тези промени не водят до удължаване на посочените срокове за доставка на самолетите;

4. Промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени;

5. Добавени са допълнителни линии, които отразяват възникнали специфични изисквания на програма FMS.

Освен това е постъпило искане от САЩ пописаният договор да се третира като съдържащ "контролирана некласифицирана информация", което предполага той да не се обнародва в "Държавен вестник".

В заключителните разпоредби на проектозакона е заложено, че министърът на отбраната може да сключва договори за изменения и допълнения на международните договори, без да е нужна ратификация от НС, ако те не променят финансовите параметри. От Министерски съвет мотивират предложението за тази промяна с това, че заради забавянето, необходимо за ратификации в Бълтария, може се увеличават цени или срокове за изпълнение. Още в началото на заседанието обаче Драгомир Заков заяви, че това предложение е противоконституционно и поиска редакционна промяна и отпадане на чл.6. Това обаче не може да се случи сега, а между двете четения и ако някой народен представител го припознае.

Румен Гечев от БСП упрекна Заков, че той е договорил спорната промяна със САЩ и попита кога е разбрал, че чл.6 противоречи на Конституцията. Депутатът се скара, че още преди и един самолет да е произведен американската страна иска да променя конфигурацията на самолетите. Гечев определи промените като "Шменти Капели", които са поискани не от България, както пише в законопроекта, а от САЩ. Той твърди още, че ратифицира ли се този договор, то страната ще влезе в "ценови капан". Гечев добави още, че с договора САЩ ще избегне компенсациите за закъснение на доставките, за сметка на което щели да се обучат още пилоти и техници. Депутатът от левицата заключи, че този договор е "празен чек", както и че вътрешните ценови размествания са стратегически и в крайна сметка България може да бъде принудена да плати повече.

Заков отрече спорният чл.6 да е поискан от САЩ, но добави, че в следващите месеци ще се наложи НС да ратифицира промяна по договорите, касаеща "само гайки". Относно неустойките и компенсациите Заков припомни, че при междуправителствени договори такива няма, което се различава от договорите правителство - производител.

Той каза още, че това, че се преразпределят средствата, не променя крайните стойности по договора. По думите му парите нито се увеличават, нито се намаляват. Министърът бе категоричен, че подписаното изменение не променя стандартните общи условия за договора за доставка на самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка. Според него дори има доста надграждане по някои от елементите, което е в полза на България, без да се повишава цената.

От думите на министъра стана ясно, че без одобряване на това допълнение от парламента, изпълнението на проекта не може да продължи. Той каза, че ако НС не се произнесе, то някой трябва да поеме политическата отговорност.

В края на дебатите министърът на отбраната заяви, че всички 16 самолета F-16 ще са в България през първата половина 2025 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

3

ваксиниран

20.07 2022 в 17:32

Братлета, ходете да пасете овцете - какво си затормозявате стафидките с тея модерни теми на разговор...

-490

2

EA Trash

19.07 2022 в 22:34

Ние F-16ки може да видим само в небето... прелитащи имам предвид.