Парламентът даде зелена светлина на електронното гласуване

Симона Костадинова 21 януари 2016 в 11:42 6766 16

Депутатите в Народното събрание приеха декларация, с която одобриха възможността за въвеждане на дистанционно електронно гласуване.

Текстът беше гласуван със 136 гласа "за" и 56 "против". Декларацията бе предложена от правната комисия към Народното събрание в резултат на референдума от октомври 2015 г. В него участваха около 39% от имащите право на вот и 69.5% (1 883 411) казаха "да" на електронния вот. Активността обаче не беше достатъчна, за да задължи парламента да изпълни волята на гласувалите.

В декларацията пише, че парламентът "подкрепя възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите" с уговорката, че подкрепата е само ако са гарантирани тайната на вота, сигурността на системата, чрез която ще се гласува, и ако има граждански контрол върху изборната система.

Тези условия не присъстваха в първоначалния вид на декларацията, а бяха добавени на заседание на комисията по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид.

Декларацията определя и сроковете за разглеждане на законопроектите за промени в изборното законодателство и за електронното гласуване в комисия. Първото гласуване трябва е факт до 29 февруари. След това проектите ще влязат и в пленарна зала. До края на април комисията ще внесе общ доклад за второ четене в пленарна зала на законопроектите, които са били приети от депутатите на първо четене.

Днешното решение не гарантира въвеждането на дистанционно електронно гласуване. Възможно е нито един от проектите да не бъде приет от депутатите на първо четене, както и ключови текстове да бъдат отхвърлени при второто гласуване.

Депутатите отхвърлиха предложение в декларацията да се запише, че електронното гласуване ще се въвежда поетапно, като се започне от българите в чужбина и по-конкретно от тези, които се намират в Европа.

В пленарна зала беше отхвърлено предложението на депутата от РБ Петър Славов в декларацията да бъде включен и срок за приемане на законопроекта и на второ четене в пленарна зала - май 2016 г.

Независимият депутат Велизар Енчев пък се изказа остро срещу електронното гласуване - единствената страна, в която има такова е Естония, но дори там повечето граждани предпочитали хартиената бюлетина.

Да се предвидят всички гаранции за тайната на вота, настоя един от съпредседателите на ДПС Четин Казак. Той цитира Николай Хайтов и заяви, че "едно е да искаш, друго е да можеш".

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви, че не е вярвал, че от ДПС някога ще цитират Хайтов, но подчерта, че мисълта не е довършена. "Трето и четвърто - да го направиш - така завършва мисълта на Хайтов. Ние няма как да го направим. Това Народно събрание няма как да гарантира сигурността", каза той и добави, че към този момент електронно гласуване не може бъде въведено. Той помоли колегите си, които са за електронното гласуване, да не са "по-европейци от европейците" и да не правят "такива алабализми".

"Дебатът за дистанционното електронно гласуване е един популизъм", коментира другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.

Лидерът на БСП Михаил Миков пък каза, че от партията му са против декларацията, защото тя не казва "да" или "не" на електронното гласуване, а само се дават два срока на правната комисия.Според него тайната на вота не може да бъде гарантирана при подобно гласуване.

"Искрено се забавлявам. И сега има злоупотреби. А вие искате да убедите гражданите, че онова невидимото, което става по електронен път, няма да бъде злоупотребено", коментира той. 

„Не може народните представители да бъдем против тези над 1 млн. български граждани. ГЕРБ дават подкрепата си при спазване на законовите критерии, които ще гарантират, че няма да има опорочаване на този изборен процес. Това може да бъде след 5-10 години, но когато има пълна гаранция за техническата обезпеченост“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Ние в момента не взимаме решение, че от утре се въвежда електронното гласуване. Никой не спомена, че електронно гласуване от целия свят има в 6 държави, като в много от тях е експериментално. Притеснението и съмненията са за опорочаване на изборния процес и то в държави, които са развити демокрации", каза още той.

"Цецо каза, че ще има електронен вот. Ама друг път", коментира многозначително лидерът на ДСБ Радан Кънев чрез профила си в Туитър изказването на Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!