Правителството цели България да влезе в ОИСР до 2-3 години

OFFNews 11 март 2022 в 17:14 1522 0

Снимка Архив - БТА

България може се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в рамките на две-три години, обеща министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на изслушването ѝ в Народното събрание.

"Нашият стремеж е да завършим процеса на разговори с ОИСР в рамките на две до три години, какъвто е опитът на страните от ЕС, последно присъединили се към организацията, като Литва", каза тя. 

Изказването ѝ е в отговор на въпрос от Александра Корчева (ПП) за приемането на държавата в организацията на развитите държави.

Генчовска заяви, че присъединяването на България към ОИСР е един и основните външнополитически приоритети на правителството, договорен по време на преговорите за съставяне на правителство и заложен в коалиционното споразумение между ПП, ИТН, БСП и ДБ.

Тя обясни, че се очаква да бъде предоставена пътна карта за присъединяването на страната. В нея ще са заложени всички параметри, които България трябва да изпълни. Картата ще бъде изработена от Секретариата на ОИСР и трябва да бъде одобрена от всички страни членки с пълно единодушие. Генчовска прогнозира, че пътната карта ще бъде одобрена в близките няколко месеца. След това започва и същинският процес по присъединяване.

В този етап 20 комисии ще извършат задълбочени технически прегледи в различни области - търговия, инвестиции, обществено управление, почтеност, борба с корупцията, опазване на околната среда и борба с климатичните промени, цифрова икономика, регионално развитие, качествена инфраструктура, конкурентния, заетост и социална политика.

Скоростта на този процес до голяма степен ще зависи от скоростта на изпълнението на препоръките на ОИСР в тези области:

"За целта е необходима максимална мобилизация на администрацията, адекватен кадрови ресурс и осигуряване на необходимите финансови средства."

Министърът допълни, че на този етап размерът на дължимите от България разходи, свързани с процеса на присъединяване, трудно може да бъде определен с точност, но прогнозира, че общата сума на тези разходи би възлязла годишно между 2 и 4 млн. евро.

Генчовска заяви, че на 24 февруари е било първото заседание на Междуведомствения координационен механизъм за присъединяване към ОИСР. Тя обаче допълни, че е необходимо формиране на временен парламентарен механизъм за присъединяването с участието на представители на всички политически партии. 

На 25 януари България получи покана да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Освен с България ОИСР започва преговори за членство и с Бразилия, Аржентина, Перу, Румъния и Хърватия. Няма обаче краен срок за присъединяване на поканените държави. Сроковете ще се определят отделно за всяка една от държавите. По време на процеса по присъединяване всяка една от кандидатстващите страни ще бъде оценявана от 20-те комисии.

През последните години присъединяването на България към ОИСР е един от външнополитическите приоритети на страната. През октомври служебният вицепремиер Атанас Пеканов прогнозира, че преговорите могат да започнат скоро. Изказването му бе по повод първото участие на България в срещата на министрите на организацията, на която той представи страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!