Преговорите за членството ни в организацията на развитите държави могат да започнат скоро

OFFNews Последна промяна на 08 октомври 2021 в 23:53 1297 0

Снимка Архив - БТА

Надяваме се на съвсем скорошно започване на преговори за присъединяване в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, сега е много по-реалистично, заяви пред БНТ служебният министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Изказването му е по повод участието на България в срещата на министрите на организацията в сряда. Страната ни за първи път участва в среща от такъв формат на ОИСР. 

Според Пеканов по време на срещата са дадени ясни индикации в посока започването на преговори с България.

ОИСР е международна организация на развитите държави, която има за цел сътрудничество за намиране на решения на общите проблеми в икономическата и социалната сфера, в областта на околната среда, образованието и пазара на труда. Присъединяването на България към ОИСР е един от външнополитическите приоритети на страната от години насам.

Атанас Пеканов припомни, че на 11 юли е публикувана пътната карта за членство в ОИСР, а в момента текат преговори за годишния доклад, който ще отчете дали в реформите у нас дават резултат.

Най-сетне внасяме Плана за възстановяване

Същевременно служебният министър съобщи, че Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен следващата седмица, на 15 октомври.,

Според Пеканов голяма част от проблемите вече са конкретизирани.

Той уточни, че има два големи въпроса преди внасянето на Плана - върховенството на закона и енергетиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови