Правилата на играта са ясни: След три дни депутатите най-сетне си гласуваха правилник

Йорданка Веселинова 28 април 2023 в 12:54 2361 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Правилата на играта вече са ясни - след три дни дебати, обиди и наказания депутатите най-сетне си приеха правилник.

Този път нямаше големи спорове по конкретни предложения, но пък иначе чисто формалното гласуване на правилника отне на депутатите три дни пленарно време. Официалната причина - времето на народните представители два дни не достигаше, но те така и не пожелаха да удължат заседанията си. Реалната причина е това, че все още не са разпределени парламентарните комисии. По информация на OFFNews разговорът за председатели на комисиите изобщо не е воден, тъй като той е обвързан с излъчването на кабинет. 

Дежурен спор за комисии и НПО-та

Предложението на Никола Минчев (ПП-ДБ) за създаване на парламентарна комисия по въпросите на децата, младежта, семейството и спорта бе прието. Първоначалната идея на зам.-председателя на НС бе отделянето на спорта в отделна комисия, но то бе отхвърлено още в комисия. 

В хода на дебата за иначе чисто протоколния въпрос се защитаваха тези за кариеризъм, "наместване на хора" и защита на интереси на НПО-та.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ нападна ПП-ДБ за конституционната реформа. Той предложи отпадане на комисията по конституционни въпроси, тъй като такава била излишна преди да е внесен законопроект за изменение на основния закон. По думите му, ако такъв бъде внесен, то трябвало да се създава временна комисия. Атанас Славов (ПП-ДБ) припомни, че Карадайъ бе член на тази комисия. Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) също се противопостави на искането на лидера на ДПС. В крайна сметка, след близо двучасов дебат, размяна на обиди и две наказания и това предложение бе отхвърлено.

И така комисиите в новия парламент ще са 25. Прави впечатление, че отново ще има комисия по конституционни и комисия по правни въпроси. До 48-ото НС се формираше само една комисия - по конституционни и правни въпроси. В 49-ото НС обаче конституционната комисия ще трябва да изготвя и анализ на правните последици от решенията на Конституционния съд, с които текстове или части от законопроекти се обявяват за противоконституционни. Това ще е важно, особено с оглед на произнасянето на КС за Изборния кодекс, съдебната реформа и референдумът на "Възраждане".

Гласуването на състава на комисиите първоначално бе в днешната програма за депутатите, но в крайна сметка точката бе отложена.

Забележка за Манол Пейков, нарекъл Костадинов ''Късопишков''

Без глоби за министри и длъжностни лица, които не отговарят на депутати

Вчера бе отхвърлена и идеята на Константин Бачийски от ПП-ДБ за въвеждане на глоба за лицата и органите, които не отговарят на въпроси и питания на депутати, или не се явяват на изслушвания. Той искаше глобата да е 2000 лв., а при всеки следващ случай - 5000 лв. 

Депутатите няма да си поспиват сутрин

Народните представители отхвърлиха окончателно и едно от най-любопитните предложения, което дойде от председателя на групата на ИТН Тошко Йорданов. Той поиска да смени 30-годишната парламентарна практика и заседанията на парламента да не започват в 9:00 ч., а в 14 ч., и да продължават до 19 ч.

Още пари за депутатите 

Народните представите одобриха предложението на Петър Петров ("Възраждане") за редакция във финансовите правила по бюджета на Народното събрание, на база на които се изчисляват възнагражденията им. Към основните заплати на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит – едно на сто за всяка прослужена година. Сега, с предложената от Петров редакция, към трудов се добавя „или осигурителен“ стаж. 

С остри критики за излишни разходи обаче бе отхвърлена другата му идея - за безплатен достъп до правно-информационни системи и до библиотеки и читални.

Министрите няма да могат да бягат от въпроси

Бе приета и идеята министър-председателят, заместник министър-председателят и министърът да могат да отложат само устен отговор на въпрос или питане поради болест или командировка извън страната и при неотложни случаи, но не повече от два пъти. Предложението за редакция беше направено от Павела Митова от ИТН. Досега правилникът даваше възможност да се отлагат устен или писмен отговор на въпрос или питане поради болест, командировка извън страната или при неотложни случаи. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите