ПП оглавява 8 от комисиите на НС, БСП и ИТН - по 6, а ДБ - 3. ГЕРБ и ДПС - нито една

Ген. Атанасов ще оглави комисията по вътрешен ред и сигурност, Ицо Хазарта става заместник в образователната

Ружа Райчева 22 декември 2021 в 19:11 7716 1

Снимка Архив

Днес народните представители гласуваха съставите на 24-те редовни парламентарни комисии. Управляващата коалиция си разпределиха местата така - "Продължаваме промяната" получава 8 председателски места, БСП - 6, "Има такъв народ" (ИТН) - 6, а "Демократична България" (ДБ) - 3.

Комисията за контрол над службите за сигурност и използването на СРС-та ще бъде водена на ротационен принцип и всяка партия ще има председател, който ще се сменя на 2 седмици. 

Гласуването продължи с часове, с чести предложения за паузи и разисквания, въпреки че дневният ред бе разместен така, че комисиите да станат от трета втора точка.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова се обяви против това решение, защото едва тази сутрин на председателски съвет са били обсъдени конкретните състави на комисиите и помоли да им бъде дадено "още време". Искането ѝ бе отхвърлено. 

По време на гласуването на комисията по вътрешна сигурност се стигна до размяна на реплики между Иво Атанасов и съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов. 

Атанасова отново взе думата при гласуването на състава на социалната комисия, когато бе предложено Елисавета Белобрадова да я оглави, и се обърна към ДБ: 

"Процентите, които взехте на изборите, не отговорят на амбициите ви. Така почнахте промяната - вие грабите с пълни шепи от тази власт".

От ДПС и "Възраждане" бяха възмутени, че едва тази сутрин са разбрали, че ще им бъдат "дадени" председателски позици, без да бъде обсъдено с тях преди това. И двете политически формации отказаха предложените им шефски места - ДПС отказа да оглави Комисията по труда и социалната политика, а "Възраждане" - Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Въпреки множеството възражения и прекъсвания, депутатите приеха следните състави на постоянните парламентарни комисии:

Комисията по бюджет и финанси ще се състои от 23-ма депутати: 6 от "Продължаваме промяната" (ПП), 6 от ГЕРБ, 3 от ДПС, 3 от БСП , 2 от "Има такъв народ" (ИТН), 2 от "Демократична България" (ДБ) и 1 от "Възраждане". Председател ще бъде Любомир Каримански (ИТН), който я оглавяваше и в 46-ото Народно събрание. Зам.-председатели ще бъдат Венко Сабрутев (ПП), Кирил Ананиев (ГЕРБ) Йордан Цонев (ДПС) и Румен Гечев (БСП).

Комисията по конституционни и правни въпроси ще се състои от 23-ма депутати - 6 от ПП, 6 от ГЕРБ, 3 от ДПС, 2 от БСП, 2 от ДБ и 1 от "Възраждане". Председател ще бъде Милен Матеев (ПП). Зам.-председатели ще са Анна Александрова (ГЕРБ), Филип Попов (БСП), Андрей Михайлов (ИТН) и Атанас Славов (ДБ). 

Хамид Хамид от ДПС първоначално бе предложен за зам.-председател, но впоследствие номинацията му бе оттеглена, след като председателят на Народното събрание Никола Минчев изтъкна, че зам.-шефове могат да бъдат само четирима. 

Представителите на ДБ ще бъдат двама: съпредеседателят Христо Иванов и Атанас Славов. Бившият председател на НС Ива Митева също ще бъде член на правна комисия. 

Комисията по икономическа политика и иновации ще се състои от 21 народни представители - 6 от ПП, 5 от ГЕРБ, 3 от ДПС, 2 от БСП, 2 от ИТН, 2 от ДБ и 1 от Възраждане.  Мартин Димитров (ДБ) ще оглави комисията. Зам.-председатели ще бъдат Александър Ракшиев (ПП), Александър Иванов (ГЕРБ), Адлен Шевкед (ДПС) и Петър Кънев (БСП).

Комисията по енергетика ще се състои от 21 народни представители - 6 от ПП, 5 от ГЕРБ, 3 от ДПС, 2 от БСП, 2 от ИТН, 2 от ДБ и 1 от "Възраждане". Председател ще е Радослав Рибарски (ПП). Зам.-председатели ще са Делян Добрев (ГЕРБ), Рамадан Аталай (ДПС), Тихомир Тенев (ИТН) и Ивайло Мирчев (ДБ).

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще се състои от 20-има народни представители - 6 от ПП, 5 от ГЕРБ, 3 от ДПС, 2 от БСП, 2 от ИТН, 1 от ДБ и 1 от Възраждане.  Председател ще бъде Настимир Ананиев (ПП). Зам.-председатели ще бъдат Петя Аврамова (ГЕРБ), Цветан Енчев (ДПС) и Георги Георгиев (ИТН).

Комисията по външна политика ще се състои от 17 народни представители - 5 от ПП, 4 от ГЕРБ, 2 от ДПС, 2 от БСП, 2 от БСП, 2 от ИТН, 1 от ДБ и 1 от Възраждане. Венцислава Любенова (ПП) застава начело. Зам.-председатели ще са Атанас Митев (ПП), Екатерина Захариева (ГЕРБ), Станислав Анастасов (ДПС) и Ангел Георгиев ("Възраждане").

Комисията по въпросите на Европейския съюз ще се състои от 17 депутати - 5 от ПП, 4 от ГЕРБ, 2 от ДПС, 2 от БСП, 2 от ИТН, 1 от ДБ и 1 от "Възраждане". Председател ще бъде Драгомир Стойнев (БСП). Зам.-шефове са Деница Симеонова (ПП), Томислав Дончев (ГЕРБ), Марио Рангелов (ДПС), Драгомир Стойнев (БСП) и Стоян Теслаков ("Възраждане"). Съпредседателят на ДБ Христо Иванов ще бъде член и на тази комисия.

Комисията по отбрана ще се състои от 17 народни представители - 5 от ПП, 4 от ГЕРБ, 2 от ДПС, 2 от БСП, 2 от ИТН, 1 от ДБ и 1 от "Възраждане". Атанас Зафиров (БСП) ще е председател на комисията. Зам.-шефове ще са Благовест Белев (ПП), Христо Гаджев (ГЕРБ), Александър Александров (ИТН) и Николай Дренчев (Възраждане). 

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще се състои от 21 депутати - 6 от ПП, 5 от ГЕРБ, 3 от ДПС, 2 от БСП, 2 от ИТН, 2 от ДБ и 1 от Възраждане. Председател ще е съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Зам.-председатели ще са Рена Стефанова (ПП), Христо Терзийски (ГЕРБ), Бойко Клечков (БСП) и Николай Радулов (ИТН). 

Понеже отново възникна казусът, че може да има само четирима зам.-шефове, ДПС оттегли номинацията си за Ахмед Ахмедов. 

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се състои от 14 народни представители и се формира на паритетен принцип - по двама от всяка група. Председателят ще се избира на ротационен принцип на всеки 2 седмици. Ротационни председатели ще са Калоян Икономов (ПП) Десислава Атанасова (ГЕБР), Хамид Хамид (ДПС), Филип Попов (БСП), Николай Радулов (ИТН), Иван Димитров (ДБ) и Николай Дренчев (Възраждане). 

Комисията по земеделието, храните и горите ще състои от 21 депутати - 6 от ПП, 5 от ГЕРБ, 3 от ДПС, 2 от БСП, 2 от ИТН, 2 от ДБ и 1 от Възраждане. Председател ще бъде Пламен Абровски (ИТН). Зам.-шефове са Росен Костурков (ПП), Десислава Танева (ГЕРБ) и Ализан Яхова (ДПС) и Даниел Петров (Възраждане).

Комисията по труда, социалната и демографската политика ще се състои от 23-ма народни представители - 6 от ПП, 6 от ГЕРБ, 3 от ДПС, 3 от БСП, 2 от ИТН, 2 от ДБ и 1 от Възраждане.  Искрен Арабаджиев (ПП) оглавява комисията. Зам.-председатели ще са Деница Сачева (ГЕРБ), Хасан Адемов (ДПС) и Мая Димитрова (БСП) и Елисавета Белобрадова (ДБ). 

списъкът продължава на 2 стр. 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!