ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ заедно ще реформират Конституцията, кметовете ще могат да управляват вечно

Йорданка Веселинова 26 юли 2023 в 13:20 2770 1

Делян Пеевски

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Делян Пеевски, ДПС

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ГЕРБ ще внесат максимално бързо общ проект за промяна на конституцията, съобщи пред журналисти в парламента Делян Пеевски от ДПС.

"Разговаряме да бъдат внесени заедно, за да достигнем до общи срокове. Разглеждаме на колегите проектите и смятам, че ще достигнем до общи точки, за да се случи тази конституционна реформа, за която говорим", каза той.

Санкционираният по "Магнитски" депутат от движението се превърна в главно действащо лице за промяната на основния закон. Още преди избирането на ротационния кабинет "Денков-Габриел" той участваше на всички лидерски срещи с ГЕРБ и ПП-ДБ. Пеевски стана и член на парламентарната конституционна комисия, но впоследствие той се отказа от мястото си и като компенсация влезе в правната комисия.

Пеевски даде да се разбере, че ДПС няма да подкрепи предложението на ПП-ДБ за ограничаването на мандатите на кметовете до два:

"Тази идея изцяло не я приемаме от ДПС и няма да я подкрепим. Не виждаме защо трябва да има ограничение успешни кметове да бъдат само два пъти. Когато се справят успешно, хората дават вота си. Хората три, четири, пет пъти ги подкрепят - значи означава, че са си свършили работата. За нас това е важно."

Депутатът изрази и принципна подкрепа за промяната на института на служебните кабинети. По думите му в момента се разглежда предложението и се мисли как и по какъв начин да бъдат ограничени правомощията на правителствата, назначавани от президента.

По отношение на промяната на националния празник на 24 май той коментира, че темата е дискусионна, но принципно движението подкрепя идеята.

"Ние нямаме против", добави той.

По време на вчерашното заседание на парламентарната комисия по конституционни въпроси стана ясно, че разделителните линии между ГЕРБ и ПП-ДБ остават и по отношение на проекта за промяна на основния закон. От партията на Борисов дадоха да се разбере, че няма да подкрепят предложението за мандатността на кметовете. Тази идея не е нова. Тя бе внасяна в предходния парламент от групата на ПП. Друг подводен камък има и по отношение на промяната на правомощията на служебните правителства. Вчера Екатерина Захариева от ГЕРБ каза, че по това предложение трябва да се търси по-балансиран подход и непрекъсваемост на работата на парламента. Третият спорен момент е предложението за 24 май. Както ДПС, така и ГЕРБ не възразяват на предложението, което оригинално е на ГЕРБ-СДС и по-конкретно на бившия образователен министър Красимир Вълчев, който я лансира миналата година. До момента срещу това предложение се обявиха ИТН и "Възраждане", а БСП я постави като условие за разговорите за промяна на Конституцията. Участието на левицата е ключово за прокарването на промените по бързата писта: С ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП разполагат с мнозинство от 191 гласа. 

Според процедурата не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след внасянето на проект за промяна на конституцията, за което са нужни 60 подписа, законопроектът се разглежда. Ако той бъде приет с мнозинство от три четвърти - 180 депутати, то ще се движи по т.нар. бърза писта и ще има три гласувания в различни дни. Ако обаче на първо четене предложенията не получат 180 гласа, но не по-малко от две трети от гласовете на депутатите - 160, то предложението може да бъде разглеждано отново след не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети, или 160 от всички народни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

27.07 2023 в 09:20

За кметовете съм съгласен със санкционирания от Магнитски. Тук се опитва нещо от безсилие вместо да се създаде контрол върху купения вот, рекета и страха по места. Вкарвай в затвор за купуване и продажба и си готов. Какво е това престъпление без затвор!?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки