Последно: Ще има прокурор, разследващ главния прокурор

ГЕРБ признаха, че няма как да има съдебна реформа без ремонт на Конституцията

OFFNews 17 февруари 2021 в 12:05 2074 0

Снимка Архив/OFFNews

Новият прокурор, който ще може да разследва главния прокурор, скоро ще бъде назначен, след като парламентът преодоля ветото, което президентът Румен Радев наложи на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. 

Новият прокурор ще има правомощия да разследва не само главния, но и заместниците му. Номинации за поста ще могат да правят поне шестима членове на целия ВСС, а магистрат, който желае да заеме тази длъжност, ще може и сам се номинира.

Той ще се избира от пленума на ВСС и това ще става с поне 15 гласа "за" от общо 25 членове на съвета. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не е получил поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.

Мандатът на новият прокурор ще е 5 години, а след това той "се назначава на заеманата преди избора длъжност, на равна по степен длъжност или на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора в органите на съдебната власт".

Друго изменение в НПК е, че се въвежда съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство, а процедурата ще се провежда в Специализирания наказателен съд и в Апелативния специализиран съд.

Съдебен състав от един съдия ще се произнася в закрито заседание дали отказът за образуване на досъдебно производство на прокурора е основателен.

"Този закон, който беше върнат от президента е поредният ви опит. Президентът много правилно ви го връща. Това, което предлагате беше определено като абсурд, като екстравагантност, като неразбираемо понятие от цялата българска правна общност, от европейската правна общност", заяви депутатът от БСП Крум Зарков

"Обсъждаме поредното вето на президента. 27-ото поред, 28-ото е следващата точка. То касае пряко въпросите за върховенство на правото. Върховенството на правото е концепция, която преминава през всички сфери на държавния и обществения живот. В държава, в която има върховенство на правото, няма оголени кабели", коментира още Зарков.

"Нека бъдем откровени, че да се постигне желаната от всички нас съдебна реформа, дебатът трябва да се води в рамките на промени в Конституцията", каза Красимир Ципов от ГЕРБ, който е един от вносителите на промените. "За първи път след установяването на решението на Европейския съд по правата на човека, делото Колеви срещу България дебатираме в момента сериозно във връзка с внесения законопроект. Тази тема повече от 10 години стои на фокуса на вниманието и на Народното събрание, и на предходни Народни събрания и на българската общественост, но в крайна сметка едва днес се стигна до приемане на един закон, каза още Ципов.

Окончателното решение бе взето със 125 гласа "за" (ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля), 77 "против" (БСП и ДПС), както и с трима въздържали се (от ДПС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови