Правната комисия отхвърли ветото върху създаването на нов прокурор, разследващ главния

OFFNews 16 февруари 2021 в 16:18 2587 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Красимир Ципов

Управляващото мнозинството в правна комисия отхвърли ветото на президента върху промените в НПК и Закона за съдебната власт. С промените в Наказателно-процесуалния кодекс се създава нова фигура на прокурор, който ще има правомощие да разследва главния прокурор.

С 12 гласа "за" ветото беше игнорирано, а "против" гласуваха 7 от депутатите от опозицията, а въздържали се нямаше.

„Искам да заявя, че парламентарната група на ГЕРБ ще гласува за повторното приемане на закона, тъй като не споделяме изложените мотиви в указа за връщане на ново обсъждане в Народното събрание на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Необходимо е да отбележим, че очевидно при изготвяне на мотивите за ветото са били пропуснати важни и съществени изменения в българското законодателство в областта на функциите на българската прокуратура“, посочи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който е и сред вносителите на промените. Според него още през 2016 г. в съответствие с препоръките на ЕК и съгласно концепцията за реформа в съдебната власт се направили промени, които промениха централизацията на прокуратурата - тя вече не е централизирана структура, а запазва само своята единност. Това означава, че прокурорите не са подчинени нито на главния прокурор, нито на административните си ръководители, каза Ципов.

"Категорично не сме съгласни, че статутът му е почти приравнен към този на главния прокурор. Дори и само фактът, че ще има възможност за контрол от страна на съда върху всички негови актове, е достатъчен да се гарантира независимо разследване", заяви Ципов.

"Ако е вярно, че след промените в ЗСВ прокуратурата не е зависима и централизирана, защо тогава се налага създаването на специалната фигура на този прокурор? Можете ли да гарантирате, че тази промяна ще доведе до отпадане на засиленото наблюдение на изпълнението на решенията на ЕСПЧ? Какво ще се случи, ако все пак органите на Венецианската комисия и Съвета на Европа не приемат това за достатъчно?". Тези въпроси зададе депутатът от БСП Крум Зарков.

"По отношение на това как този прокурор ще провежда всички действия по разследването и как ще се произнесе Венецианската комисия - ще покаже времето. Към настоящия момент ние смятаме, че това е възможното законодателно действие", посочи Ципов.

Зарков припомни, че всички наблюдатели и експерти както в България, така и сред европейските партньори на страната се обявиха против това законодателно решение тъй като то е неразбираемо за юристите в България и не съществува такова никъде другаде. Зарков каза на Ципов, че “никога не можете да решите проблем, ако ви е страх, не желаете или не можете да го назовете там, където е".

Предстои ветото да мине и в пленарната зала. Ако бъде отхвърлено и там, президентът Румен Радев ще трябва да подпише указ за обнародването на промените в Държавен вестник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови