Плевнелиев остави Радев да прави служебен кабинет, ще го разпише на секундата

OFFNews 21 декември 2016 в 11:59 12121 23

Президентът Росен Плевнелиев няма да назначава служебен кабинет, остава тази задача на Румен Радев. По Конституция до 22 януари, когато Радев встъпи в длъжност, ще управлява кабинетът в оставка на Бойко Борисов. 

"Назначаване на правителство за 20 дни няма да направя - ще станем за смях и ще влезем в графата куриози на световните новини с две правителства за месец. Аз съм отговорен човек, експерименти с държавата няма да допусна", каза Росен Плевнелиев.

По думите му така няма да се говори, че в България всеки е войвода и гледа да се докопа до правителство. "Уверявам нацията, че моето решение е най-добрият начин да се гарантира институционална стабилност и приемственост", каза президентът. По думите му той ще има грижа до новото правителство институциите да работят добре, за да не се казва, че просто удължава живота на това правителство.

„Направих всичко по силите си политическата криза да не прерасне в парламентарна и се надявах, че парламентарно представените групи ще се разберат за правителство“, каза още Плевнелиев. „Ако трябва да направя служебен кабинет, мога да го направя за дни, не се отказвам, защото бягам от отговорност, никога не съм го правил“, добави президентът. По думите му няма кой да обясни на народа и на Европа как за месец в България ще се сменят две правителства за месец. Той изтъкна, че досега е назначил две правителства и може да назначи и трето, но воден от интересите на държавата, няма да го направят.

Интересен акцент в изказването на президента Плевнелиев бяха думите му, че веднага, щом Радев е готов със служебен кабинет и му представи имената си, той ще ги разпише, независимо дали е встъпил в длъжност и дали е преди датата 22 януари.

"Ще разпиша правителство на Радев на секундата", каза Плевнелиев и му пожела успех.

Така идващите напролет предсрочни избори ще протекат под ръководството на Радев с неговия служебен кабинет.

Публикуваме и пълния текст на обръщението на президента по повод приключване на конституционната процедура за сформиране на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание:

Скъпи сънародници,

Днес, и третият, последен проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на парламентарната група на „Реформаторския блок“, бе върнат на държавния глава. И последния опит за съставяне на правителство в рамките на 43-тото НС е неуспешен. С това конституционната процедура приключи. Предстоят предсрочни парламентарни избори. Правото и задължението да насрочи конкретната дата, както и да разпусне 43-тото НС е на новоизбрания президент Радев.

Положих всички усилия, за да избегнем извънредните парламентарни избори. До последния момент се надявах парламентарно представените политически сили да намерят устойчива формула за сформиране на правителство. И не защото не мога да направя служебно правителство. Напротив, имам опит, ще го направя за дни. И не защото аз бягам от отговорност, напротив, никога не съм го правил. И не защото се опитвам да сглобя някаква странна коалиция! И това никога не съм си позволил да направя. Не! Единствената причина е, че от първия до последния момент, в който съм на този най-висш пост в държавата, аз нося своята отговорност към всеки един от вас, отговорност за бъдещето на България. Наслушах се на анализатори – има или няма криза, нормална или извънредна е настоящата ситуация. Няма кой да обясни на международните лидери, на европейските партньори, на глобалните пазари, на световните анализатори и рейтингови агенции, които определят надеждността на всяка страна, няма кой да им обясни, че в държава, в която за един месец ще се сменят две служебни правителства, всичко е нормално! Няма кой да обясни на българския народ, че когато за пет месеца в държавата се сменят три или дори четири правителства и два парламента – всичко е наред.

Ситуацията е точно такава, каквато я описах преди месец – политическа криза, която за съжаление, прерасна в парламентарна криза. Аз направих всичко по силите си да предотвратя това. За съжаление, винаги, когато се зададат избори, тясно партийните интереси и страсти надделяват. Очакванията за бъдеща лесна изборна победа, замъгляват способността на политиците да оценяват адекватно риска за държавата. В моя извънредно труден мандат, в който се разразиха три тежки политически и парламентарни кризи, които доведоха до предсрочни избори, аз се уверих, че трябва да се придържаме към правилата и духа на Конституцията и добрите демократични практики, още повече, когато сме в криза. Конституцията е нашата опора, тя е есенцията на всичко, за което са се борили поколения българи – за правова държава, за човешки права и свободи, за демократична държавност и европейско бъдеще. От първия ден, в който служа на народа като президент, нито веднъж не загърбих върховенството на правото. Дотук всеки един от конституционно определените срокове бе спазен. Ще бъда максимално прозрачен и предвидим и в последните дни от мандата.

Скъпи сънародници,

Знаете, публично и коректно, предложих всички възможни компромисни варианти – от възможността Народното събрание да излъчи ново редовно правителство, до това да поемем солидарна отговорност за едно общо служебно правителство с новоизбрания президент Радев. Дори предложих аз да назнача служебното правителство на новоизбрания президент Радев, с единствената и вярвам благородна и разумна цел, през този преходен период държавата да се управлява от само едно служебно правителство. Още повече, че Радев публично обяви, че е готов със своето служебно правителство. Най-добре е да имаме плавен преход от едно редовно правителство към едно служебно правителство и след това към ново редовно правителство. Такъв е духът на Конституцията. Това е разумното действие. Това е европейският подход. Така се действа в утвърдените демокрации. Приемо-предаването между две служебни правителства, едното от които е работило по празниците, за по-малко от месец, е изключително рисков момент на скъсване на институционалната приемственост. Това не е добро решение за държавата, още повече във време на рекорден брой бедствия, кризи и заплахи в региона и по света. Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна. Така аз разбирам задълженията си към нацията – да дам всичко от себе си, да отстъпя когато е нужно, да търся добрите решения за държавата.

Назначих две служебни правителства, които служиха на народа в извънредно трудни времена и се справиха достойно. Гордея се с тях. Мога да назнача и трето, но воден от ясния стремеж да се гарантира институционална стабилност и приемственост в държавата, няма да го направя. Никой не става силен, следвайки само амбицията за власт. За мен властта никога не е била самоцел. Да седна в стола на президента, за да имам огромна власт и влияние в ръцете си, не бе моята цел. Заявих от ден първи, че не държа да бъда силен президент, но държа да бъда полезен президент. За мен властта е не цел, а средство да бъдеш полезен на народа, да вършиш смислени неща. В назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, което дори и избори няма да подготвя, не виждам голям смисъл. С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът просто няма да ни разбере. Ще влезем в графата куриози на световните новини. Двама президенти, всеки със своето служебно правителство, за мен е символ на разделение. Не е това моят път. Избирам европейското и цивилизовано решение, а то е да отстъпя правото да назначи служебно правителство на новоизбрания президент Радев. Така ще гарантираме нормален конституционен цикъл - редовно правителство ще предаде на едно служебно правителство, което ще предаде на ново редовно правителство. По този начин няма да изпратим и погрешно послание към народа и света, че в България всеки е войвода, всеки си прави правителство, всеки гледа да се докопа до властта, дори и само за месец.

Като президент, през целия мой извънредно труден мандат, устоях на предизвикателствата и преведох държавата през множество критични ситуации. Искам да уверя нацията, че моето решение да отстъпя правото да назначи служебно правителство на президента Радев, е най-добрият начин да гарантираме институционална стабилност и приемственост. Ще се погрижим институциите да продължат работата си нормално. Но, за да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на правителството в оставка, съм готов във всеки момент, в който новоизбрания президент Радев, дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата. Моето предложение, отправено публично и коректно, пред очите на целия народ, към новоизбрания президент Радев, още преди месец, остава в сила.

Скъпи сънародници,

Предстоят избори. Те ще бъдат подготвени под ръководството на новоизбрания президент Радев от служебно правителство, което той ще назначи и ръководи. Най-искрено му пожелавам успех и се надявам да оправдае надеждите и очакванията на българския народ.

Благодаря ви!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14057

21

morkoff

22.12 2016 в 00:33

Toй аеропланериста на червения делтаплан ако спазваше закона не би се договарял с Нинова под пагон, ама интереса му е над всичко.
А и госпожа лъжа дава инструкциите. Шапкарят само козирува.

12005

19

Inductee

21.12 2016 в 20:59

писна ми от политически игрички. ШЪ СЪ оправим ли? НЕ!!!!

12139

18

Tanhauzer

21.12 2016 в 20:09

Сложните задачи искат да ги разделиш на няколко по-прости и се получава по-лесно отговора. Така уча първолака си.
И така, във въображаем час по Политика за първи клас, имате задание: обвързвате подаване на оставката на правителството ви с резултата от президентските избори.
Имайте предвид следните изисквания към решението си:
- да е отговорно към държавата, гражданите и бизнеса;
- да е конситуционносъобразно;
- да не поставя пред институционално и времево изпитание двама Президенти;
- и по-общо- да е в рамките на умерения, европейски политически код.
Верен отговор:обявяваш, че ще подадеш оставка в първите работни дни на Парламента при загуба. Правиш го на 14.01. Парламентът я гласува през следващите дни, на 23.01.новият Президент влиза в мандат и продължава със служебно правителство и разпускане на Парламента с насрочване на нови избори. Win-wi
Сега обаче имаме съмтаймс уин-съмтаймс люн.