Плевнелиев: Някой трябва да победи президента популист Радев. Той руши нашата демокрация

Дъното ще бъде ДБ да го припознаят за техен кандидат. Извинете, вие претендирате да сте дясна партия с историята на реформиралия страната министър-председател Иван Костов!

OFFNews 18 септември 2021 в 21:52 15886 5

Росен Плевнелиев

Снимка БТА, архив

Росен Плевнелиев

"Все се надявам, че трябва да има човек, който да може да победи президента-популист. Радев руши нашата демокрация. Това е първият президент в историята на България, който не спазва Конституцията и закона. Това е първият президент на Европейския съюз, който практически наруши Конституцията на държава членка на ЕС. Румен Радев трябва да си ходи, за да спасим нашата демокрация", заяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев пред "България ON AIR".

По думите му кандидатът за президент на ГЕРБ не трябва да бъде партиен, а широкоскроен кандидат, който да стигне до балотаж и там да събере широка подкрепа.

"Забележете! Румен Радев се заигра с етническата карта на България, вбеси ДПС. (...) Никога досега президент не си е позволявал да направи това, което Румен Радев направи", каза още Плевнелиев.

Според него в следващите два месеца Слави Трифонов ще има "много поводи да се скара" с държавния глава. Единият е създаването на "политическа партия в синхрон с президентската институция", обясни той, имайки предвид проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Целта е Румен Радев да има къде да отиде, ако изгуби президентските избори. Защото той няма да може да се върне в БСП. От друга гледна точка, целта е този път да се управлява. Това е пряк удар срещу "Има такъв народ". ИТН разочарова президента в неговата амбиция да сглоби правителство, което да управлява България, и ИТН трябва да бъде изчегъртан. Появява се нов политически проект, който да запълни тази ниша, за да може да управлява дуетът Христо Иванов - Румен Радев. Виждате много добре, че те са заедно вече няколко години", изложи тезата си президентът (2012 - 2017 г.).

Плевнелиев очаква "Демократична България" да издигне формална президентска кандидатура, след което на балотажа да подкрепи Румен Радев. Той ги разкритикува за изявлението на ген. Атанас Атанасов, че много избиратели на ДБ щели да гласуват за Радев още на първия тур.

"Ако Вие бяхте кандидата за президент на "Демократична България", как ще се чувствате, при положение, че излиза генерал Атанасов или Христо Иванов и казва: "Ние нямаме никакви забележки към работата на президента Радев. Това е един чудесен президент, въпреки че нарушава закона, нарушава Конституцията, раздели жестоко нацията, пося семето на популизма в страната". Е, кой ще се хване сериозно да бъде кандидат на ДБ? А и кой ще повярва?"

Той изрази надежда, че все пак ДБ ще излъчат кандидат-президент.

"Дъното ще бъде, ако припознаят и те Румен Радев за техен кандидат. Извинете, вие претендирате да сте дясна политическа партия с историята на един Костов (бел. ред. Иван Костов) все пак, бил министър-председател, реформирал страната и накрая казвате: "Не, не, всъщност ние нямаме нищо против президента ляв популист Румен Радев да бъде нашият кандидат за президент. Това е грешка!"

Плевнелиев е на мнение, че ИТН ще излезе също своя кандидатура и ще оттегли подкрепата си от държавния глава. "Ще трябва да проявят характер, Радев им е приготвил ножа в гърба", изтъкна Плевнелиев.

Той коментира и останалите представени в 46-ото НС формации.

За него адв. Николай Хаджигенов "буквално получава хонорари от Васил Божков, води негови дела". За него скандалът с Татяна Дончева и листчето с написано "500К" е "огромен".

На въпрос може ли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да се яви на президентските избори и да победи Румен Радев Плевнелиев отговори отрицателно: "Не, не може. Той не би следвало да бъде кандидатът". Самият той също няма да участва във вота.

Плевнелиев настоя, че кандидатурата на ГЕРБ трябва да бъде ново лице, което е точно обратното на "разрушителя камикадзе Радев".

"Преди два месеца и половина се обадих на Борисов. Казах му аргументи защо и той не може, и аз не мога. Ще се боря за европейска, демократична България, но няма да участвам на предстоящите избори", обяви Росен Плевнелиев.

За него профилът на президента в демократичните държави е следният: "президентите са конституционни съдии, възрастни, мъдри, добронамерени, благородни". Пълната противоположност е: "генерали с високо вдигнат юмрук".

"Каквото и да е името на следващия президент, той трябва да започне да лекува разделението в обществото, създадено от Румен Радев. Той наистина трябва да бъде президентът на всички българи", завърши Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

6

Топалка

19.09 2021 в 10:12

Този не беше ли, дето Боко му опъваше ушите да обединява нацията.?

23293

3

Стефан

18.09 2021 в 22:40

Добре де, нали уж оправиха бюджета на Здравната каса?
Кой келеш открадна хапчетата на плевналиевото?