Патриотите и "Атака" стигнаха почти до бой след спор за наркотестове на депутатите

Народните избраници все пак няма да минават тест за дрога и няма да има забрана да носят оръжие

Нели Чолашка 21 ноември 2014 в 14:59 13807 7

Десислав Чуколов

Десислав Чуколов от "Атака" направи опит за физическа саморазправа с Валентин Касабов от Патриотичния фронт по време на дебата около предложението на ПФ депутатите задължително да се изследват веднъж годишно за употреба на наркотици.

Спря го квестор, който не му позволи да стигне до парламентарната трибуна, от която се изказваше Касабов.

Гневът на Чуколов беше предизвикан от следната реплика на Касабов:

"Тест за наркотични вещества най-вече означава тест за нормалност, тест за адекватност. Нормалност ли е, когато в Брюксел замеряхте с тапи сервитьори и обслужващ персонал? Това нормалност ли е? Това ли е нормалността? Хубаво е да се подложите на тези тестове”.

Преди това атакистът обяви, че "Атака" ще подкрепи идеята за тест за наркотици, но ще предложат да се прави на 4 месеца, защото тогава е ефективно.

Той намекна за съмнения, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов (без да му споменава името) употребява наркотични вещества, защото си сменя мнението по три пъти на ден. Не пропусна да намеси и президента Росен Плевнелиев: "Грешките, които прави президентът поражда съмнение за зависимост".

Валери Симеонов пък предложи друг текст от Правилника за работа на Народното събрание да бъде допълнен със забрана за депутатите да внасят оръжия в сградата на НС - хладно или огнестрелно оръжие, взривни или отровни вещества.

"Може да звучи смешно, но имаше такъв случай, от "Атака" могат да го подкрепят, уточни Симеонов, напомняйки, че миналата година се разпространяваше клип, в който се виждаше, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров влиза с оръжие в НС.

Борислав Великов от Реформаторския блок напомни на колегите си, че тази работа с изследванията за наркотици не е толкова проста:

"Като доцент по химия трябва да ви кажа, че ако вносителят би искал да е изчерпателен, трябва да предложи списък на веществата, начина на вземане на тази биологична течност или биологична проба и разбира се методите на съхранение на пробите, докато те бъдат анализирани. По какъв начин ще се анализират, за да има достоверност на резултатите. Нещата са по-сложни. Иначе подбудите ги разбирам".

"Мисля, че това не е толкова сложно като процедура и осъществяване. Не били готови да дадат биологичен материал, ами вие сте избрани да си даде живота за България, а вие се страхувате да дадете биологичен материал", контрира Юлиан Ангелов, един от вносителите.

Според реформатора Мартин Димитров не е лошо да има тест за наркотични, защото такъв се прави задължително при проверка на шофьори, а няма за "за хората, които пишат закони и могат да навлекат потенциално много по-тежки вреди на България, отколкото един човек, който шофира автомобил".

Той напомни, че Бойко Борисов, според него основателно, е казвал, че хората, които участват в дебатите тук трябва да се подложат на тест за наркотици. Не смятам, че би принизило Народното събрание. Ако от ГЕРБ не подкрепите днес този текст, утре нямате право да питате някой дрогиран ли е. Димитров уточни, че в групата на РБ няма единно становище по този въпрос.

"На мен предложението много ми харесва и ще го подкрепя, ако ми обясните какво ще последва, когато тестът се окаже положителен", отговори му Димитър Главчев.

В спора реши да се намеси и лидерът на ДПС Лютви Местан, който намеси и религията:

Всички религии отричат зависимостите, използването на упойващи вещества. Особено строг е ислямският канон, който се споделя от по-голямата част на парламентарната група на ДПС. ДПС има съображения против предложения текст, които са от естество, което няма как да влезе в съзвучие със стила на дебатите, които наблюдаваме през последния половин час. Имайте предвид, че последно ние бихме били притеснени от една такава разпоредба в правилника, защото предложението на ПФ е в съзвучие с религиозния канон“, заяви Местан.

Той призова преди да гласуваме и да се прекратят дебатите, да чуят докладчика, и министъра на здравеопазването има ли риск едно подобно предложение да влезе в противоречие с конвенции, които България е подписала и ратифицирала.

Още по време на дебата във временната комисия по изготвяне на правилника Десислава Атанасова напомни, че съгласно Закона за здравето и Конституцията никой не може да бъде изследван против волята му. Изключение има само за проверките по пътищата.

Петър Славов от РБ реши да се пошегува и попита не може ли тестът за наркотици да се прави чрез апаратите, с които гласуват депутатите.

В крайна сметка и наркотеста и забраната за внасяне на оръжие и взривни вещества не бяха включени в правилника на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!